Draadloze producten voor hoge snelheid en groot bereik

Sitecom bezorgde ons een reeks 300N-producten voor een test waaronder een router, een bereikvergroter en een usb-adapter. Wij hebben ze alledrie getest.

Sitecom bezorgde ons een reeks 300N-producten voor een test waaronder een router, een bereikvergroter en een usb-adapter. Wij hebben ze alledrie getest.

De draadloze ‘N’-standaard slaat op IEEE 802.11n, die een draadloze snelheid van maar liefst 300 Mbit/s biedt. Die standaard is wel nog niet goedgekeurd, waardoor elke 300N-implementatie een soort van bètaversie is. Omdat het nogal lang duurt voordat die goedkeuring rond is, zijn heel wat fabrikanten toch al begonnen met het produceren van 300N-producten. Het nieuwste aanbod van Sitecom omvat een draadloze router met 300N-ondersteuning, Gigabit-netwerkpoorten en ingebouwde beveiliging; een ‘range extender’ of bereikvergroter om je draadloos netwerk verder te doen reiken; en een usb-adapter om vanuit eender welke pc of notebook met de maximum snelheid draadloos te kunnen netwerken

Producten De router is uitgevoerd in donkerbruin en gebroken wit. Achteraan zijn alle aansluitingen: vier geelgekleurde Gigabit LAN-poorten en één blauwe WAN-poort die eigenaardig genoeg ‘Line’ gemarkeerd staat. Dat is geen goede keuze en verwart met een router met ingebouwde ADSL-modem. Die zou een lijnuitgang hebben en gemarkeerd zijn met ‘Line’. Sitecom had bij deze router een markering met ‘WAN’ moeten gebruiken. De adapter is een grote, vrij lelijke beige usb-blok. Bij zulke bulkige sticks zien we graag dat de connector op een verlengstuk zit: dan kun je nog andere sticks gebruiken en blokkeer je geen poorten. Daar heeft Sitecom helaas niet aan gedacht. De ‘Range Extender’ ziet eruit als een kleinere versie van de router. Hij heeft wel maar één netwerkpoort en slechts twee antennes.

Prestaties We maten de prestaties door een groot bestand van een fileserver in het binnennetwerk te laden. Die fileserver is wel via Fast en niet via Giga Ethernet verbonden. Als we de test met een kabelnetwerkverbinding deden, maten we 3,77 MB/s. Draadloos en in dezelfde ruimte werd dat 3,18 MB/s. We hadden de extender een verdieping hoger opgesteld. In ons gebouw is alles gewapend en dus een vrij goede kooi van Faraday. Dat wil zeggen dat draadloze verbindingen het moeilijk hebben. Toen we boven naar het extendernetwerk overschakelden, haalden we nog 3,00 MB/s. Vrij goed dus.

Conclusie De Sitecom 300N XR reeks levert veel waar voor zijn geld. De producten zijn echt niet duur en presteren erg goed. De minpuntjes die we vonden hadden te maken met foutjes in de configuratielogica. Ook vinden we dat de gebruiker niet gedwongen moet worden manueel over te schakelen tussen draadloze netwerken; dat zou automatisch moeten.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content