Eerste Sony Ericsson smartphone met Windows Mobile

Sony Ericsson koos voor de nieuwe Xperia X1 smartphone Microsoft Windows Mobile als besturingssysteem. Is de keuze voor Windows boven Symbian een goede zet?

Sony Ericsson koos voor de nieuwe Xperia X1 smartphone Microsoft Windows Mobile als besturingssysteem. Is de keuze voor Windows boven Symbian een goede zet?

Een van de populairste besturingssystemen voor gsm’s is Microsoft Windows Mobile, ondertussen toe aan versie 6.1. De nieuwe Sony Ericsson Xperia X1 gebruikt de Professional-versie van Windows Mobile. Het is zelfs de eerste keer dat Sony Ericsson een smartphone uitbrengt onder Windows Mobile. Voorheen gebruikte deze fabrikant altijd het concurrerende Symbian-besturingssysteem (ook door Nokia voor al zijn gsm’s gebruikt).

Bediening De schermresolutie van de Sony Ericsson Xperia is met zijn 800 x 400 pixels dubbel zo hoog als bij de meeste andere Windows-smartphones, zoals de Samsung Omnia (240 x 400 px). Met een schermdiagonaal van ca. 3 inch (7,62 cm) levert dit kleine schermtekens op, die soms moeilijker leesbaar zijn. Het scherm is wel erg helder en ook buiten redelijk goed zichtbaar. De quadband Sony Ericsson Xperia heeft een aanraakgevoelig scherm, maar je kan hem ook bedienen met je vingers of met de meegeleverde stylus. Het scherm kan je verschuiven en eronder verschijnt dan een compleet verlicht minitoetsenbordje, dat je vlot met je duimen kan bedienen. Het scherm past zich automatisch aan aan de leesrichting. Dat vergemakkelijkt het typen van berichtjes en e-mails of het bewerken van kantoordocumenten. Het toetsenbord schuift gladjes onder het scherm vandaan en het scherm draait automatisch mee wanneer je dit doet. Omdat het scherm enigszins in een hoek staat als je het openschuift, is het gemakkelijker leesbaar.

Prestaties Hoewel de smartphone van Sony Ericsson een iets tragere processor (Qualcom MSM7200A aan 528 MHz) heeft dan de Samsung Omnia (Marvell ARM920T PXA312 aan 624 MHz), reageert hij toch beduidend sneller op opdrachten dan die Omnia. Dat is wellicht te danken aan het dubbel zo grote werkgeheugen (256 MB RAM en 512 MB ROM tegenover 128 MB RAM). Windows Mobile is immers nogal geheugenhongerig; als je meerdere applicaties tegelijk opent, loopt het geheugen snel vol. In verhouding met smartphones die onder andere besturingssystemen draaien, zoals Symbian, blijft de Xperia X1 toch een redelijk traag beestje. We hebben al veel andere toestellen van Sony Ericsson gebruikt en die hebben volgens ons allemaal toch de eigenschap dat ze iets trager reageren dan gelijkaardige toestellen van andere merken. Bij de Xperia X1 is dat nog meer merkbaar, ‘dankzij’ Windows Mobile.

Conclusie Als je op zoek bent naar een Windows-smartphone met volwaardig duimtoetsenbord dan moet je zeker eens naar de Sony Ericsson Xperia X1 kijken. Ook bekeken als normale Windows-smartphone doet de Xperia het niet slecht. Hij werkt snel, voor een Windows-gsm, en de bediening is vrij intuïtief. Het blijft echter een Windows-smartphone en dus in verhouding tot zijn technische uitrusting eigenlijk vrij traag. De Apple iPhone is bijvoorbeeld niet alleen sneller, maar ook intuïtiever. Dat geldt ook voor heel wat Symbian-smartphones. Persoonlijk zijn we dus toch nog niet helemaal overtuigd van de keuze voor Windows die Sony Ericsson met deze smartphone maakte. Maar goed, als je perse een Windows-smartphone wil, dan is dit een van de betere. Helaas is het ook een van de duurdere.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content