Externe netwerkschijf met NAS-besturingssysteem

Synology DiskStation DS115 © Synology

Synology omschrijft zijn nieuwe DiskStation DS115 als een “1-bay NAS”, maar zou eigenlijk beter spreken over een externe netwerkschijf met NAS-besturingssysteem. Het apparaat draait immers DiskStation Manager (DSM) 5.1, dezelfde uitgebreide software als in de echte NAS’en van het bedrijf.

Een NAS (Network Attached Storage) waarin je maar één harde schijf kwijt kunt, biedt uiteraard geen enkele bescherming tegen dataverlies als die ene schijf kapot gaat. Maar je kunt dergelijke externe schijf wel rechtstreeks in je thuisnetwerk hangen en met meerdere computers en apparaten tegelijk gebruiken.

De Synology DiskStation DS115 draait bovendien DiskStation Manager (DSM) 5.1, besturingssoftware met heel veel mogelijkheden zoals het indexeren, delen en streamen van mediabestanden, back-upsoftware, cloudsoftware, antivirussoftware, downloadsoftware, ondersteuning voor Linux-packages en de mogelijkheid om de inhoud te bevragen met smartphone- en tablet-apps.

De DS115 heeft een processor met floating-point gedeelte, waardoor deze NAS sneller miniatuurafbeeldingen van de opgeslagen foto’s creëert. De lees- en schrijfsnelheden bedragen maximaal 111MB/sec en 104MB/sec. Dat is 36% sneller dan het vorige model. De echte snelheden hangen uiteraard ook af van de harde schijf die je erin steekt.

Op de aanwezige usb 3.0-poort kun je een bijkomende externe schijf aansluiten. De DS115 is energiezuinig, het apparaat verbruikt slechts 5,44 watt in slaapstand en 10,21 watt in bedrijf.

De Synology DiskStation DS115 kost 151,25 euro, maar voor de in te bouwen harde schijf moet je wel nog zelf zorgen.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content