Flexibel systeem om overal in huis muziek te beluisteren

Het Amerikaanse bedrijf Sonos ontwikkelde het Digital Music System waarmee je overal in huis of kantoor naar je collectie digitale muziek of naar internetradio kan luisteren, al dan niet draadloos via WiFi.

Het Amerikaanse bedrijf Sonos ontwikkelde het Digital Music System waarmee je overal in huis of kantoor naar je collectie digitale muziek of naar internetradio kan luisteren, al dan niet draadloos via WiFi.

De de Sonos Bundle 130 is de startbundel van het Sonos Digital Music System en kost 999 euro. Voor dat stevige bedrag krijg je een ZP80 Zone Player zonder en een ZP100 Zone Player met ingebouwde versterker, een Sonos Controller om het geheel te bedienen, twee Sonos-luidsprekers met kabels, een Sonos ZoneBridge, alle benodigde kabels, een oplaadstation voor de controller en desktop controller software om alles te bedienen en te configureren. De ZonePlayer ZP100 is het hart van het Sonos Digital Music System. Het is een combinatie van een traditionele stereoversterker van 2 x 50 W RMS, een Ethernet-switch met vier poorten en een draadloos Access Point voor het bedrijfeigen SonosNet P2P (Peer to Peer)-netwerk. De ZonePlayer weegt bijna vijf kilogram en is stevig gebouwd uit gegoten aluminium. Omdat de ZonePlayer geen ventilator heeft, werkt hij fluisterstil. Er zitten maar twee knoppen op: een mute-knop en een volumeknop.

SonosNet De configuratie is extreem gebruiksvriendelijk. Wij slaagden erin het volledige systeem in minder dan een kwartier functionerend te krijgen. Na het aansluiten van de luidsprekers kan de stekker het stopcontact in. De knoppen op de voorkant beginnen dan te flikkeren. Vervolgens dient de ZonePlayer aangesloten te worden op het thuisnetwerk via een Ethernet-kabel. Dit kan via een router of rechtstreeks op een pc. De Ethernet-aansluitingen op de ZonePlayer detecteren zelf het type aansluiting. Daarna mag de meegeleverde Sonos Desktop Controller software worden geïnstalleerd. Hoewel de eerste ZonePlayer via een netwerkkabel moet worden verbonden met het thuisnetwerk, geldt dit niet voor bijkomende ZonePlayers, noch voor de draadloze controller. Het systeem werkt namelijk ook draadloos via SonosNet, een WiFi-achtig, maar bedrijfseigen draadloos peer-to-peernetwerk met 128 bit AES-encyrptie. Er kunnen tot 32 ZonePlayers op het systeem worden aangesloten en die kunnen in verschillende kamers of ‘zones’ worden opgesteld.

Conclusie Het Sonos-systeem is snel en gemakkelijk aan de praat te krijgen, ook door computeronkundige gebruikers. Ook de bediening is heel gebruiksvriendelijk, al gebeurt alles wel in het Engels, wat voor sommige gebruikers misschien een bezwaar kan zijn. Het systeem heeft eigenlijk maar twee nadelen: het ondersteunt alleen beschermde muziek van Microsoft en de prijs voor een meerkamersysteem kan hoog oplopen. In Europa is een bijkomend nadeel dat de geïntegreerde muziekdiensten hier niet verkrijgbaar zijn, waardoor de ‘pc free’ mogelijkheid van de ZonePlayer bij ons in de praktijk onbruikbaar blijft.

Bron: www.diskidee.be

Partner Content