Foto’s zonder veel poespas digitaliseren

Met de CMP-FILMSCAN20 van König kan je foto’s scannen en rechtstreeks naar een SD-kaartje wegschrijven. Wij lieten er een collectie foto’s op los.

Met de CMP-FILMSCAN20 van König kan je foto’s scannen en rechtstreeks naar een SD-kaartje wegschrijven. Wij lieten er een collectie foto’s op los.

Het digitaliseren van foto’s is een werkje dat vaak blijft liggen omdat we geen tijd of geen zin hebben om uren achter onze pc te spenderen en te wachten tot de scanner klaar is. König heeft daarom een nieuw toestel op de markt gebracht: de CMP-FILMSCAN20, die het digitaliseren van foto’s moet vergemakkelijken. De scanner is ongeveer zo groot als een grote schoendoos. Naast het toestel zitten er in de verpakking ook nog drie fotohouders, een stroomadapter, een tv-out kabel, een cd-rom en een handleiding. Een compleet pakket is het echter niet. Een SD-kaartje moet je immers zelf nog aanschaffen.

Werking Een foto scannen vraagt niet veel moeite of kennis. Eerst schakel je het toestel in met de rode knop. Vervolgens plaats je een foto in de gepaste houder en schuift deze in de scanner. Op het scherm verschijnt nu je foto. Een druk op de grote knop net boven het statuslampje zorgt ervoor dat de foto gescand wordt. Je kan eenvoudig door de gescande foto’s bladeren dankzij het ingebouwde LCD-scherm. Ook het verwijderen en draaien van foto’s behoort tot de mogelijkheden.

Kwaliteit We hebben een groot aantal foto’s gescand en daarin zaten zowel heldere als donkere exemplaren. Als we de kwaliteit van de scan bekijken, zijn we een beetje teleurgesteld. De kleuren zijn veel fletser dan de originelen en sommige foto’s lijken wat schilderachtig. Bij echt heldere foto’s waren de resultaten gelukkig beter. Je kan de helderheid trouwens bijstellen, maar dat doet ineens het grote voordeel teniet: snel en eenvoudig scannen. We lieten op de foto’s de ‘auto level-functie’ uit Paint.Net los. Dit gaf veelal betere resultaten. Vergeet echter niet dat je werkt met jpeg’s en dat de kwaliteit dus ook daalt iedere keer je de foto opnieuw opslaat. Tijdens onze test moesten we aan de (linkse) onderzijde van de fotohouder een briefje kleven, omdat anders de foto een beetje schuin stond en vervolgens een plastic rand zichtbaar was. De houders hebben ook een belangrijk nadeel: bij sommige foto’s moesten we een millimeter afknippen vooraleer de foto erin geschoven kon worden.

Conclusie Met de König CMP-FILMSCAN20 kan je snel al je oude foto’s digitaliseren. Helaas is de kwaliteit niet erg hoog. Je kan de belichting wel bijstellen, maar de kwaliteit gaat daarmee niet omhoog. Een vlakbedscanner in combinatie met een pc en fotobewerkingssoftware zal vaak betere resultaten geven. Het toestel is daarom alleen aan te bevelen voor mensen die niet over een pc beschikken en toch hun foto’s willen digitaliseren.

Nick Kinschots Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content