Google Home Mini neemt per ongeluk alles op

Google Home Mini © .

Een testexemplaar van Google’s nieuwe slimme speaker bevat een bug. Daardoor nam het toestel de hele tijd geluid op dat ook werd doorgestuurd naar Google.

Vorige week stelde Google de Home Mini voor, een kleinere versie van zijn slimme speaker die slechts 50 dollar kost. Het volume is lager, maar door zijn lage prijs ideaal als extra speaker of om stembesturing in een kamer mogelijk te maken.

Dergelijke slimme speakers werken met een codewoord, zodra je dat uitspreekt neemt het toestel op en reageert het op wat je zegt. Bijvoorbeeld “Oké Google, zet mijn wekker om 7 uur.”

Tot zover hoe het toestel zou moeten werken. Want een reviewer van Android Police merkte na verloop van tijd dat zijn Google Home Mini de hele tijd geluid opnam. Het probleem kwam aan het licht toen de speaker continu reageerde op geluiden, zoals gesprekken op tv. Later in de instellingen bleek ook dat er talloze geluidsfragmenten werden doorgestuurd naar Google-servers ter analyse. De opname werd wel aangegeven door lichtjes op het toestel, maar dat merk je in principe enkel wanneer je op dat moment naar het toestel kijkt.

Het gaat volgens Google om een probleem dat zich zou beperken tot enkele testexemplaren en dus niet tot de modellen die te koop zijn voor consumenten. Ook zou het bedrijf de fout met een patch kunnen oplossen. Het is dus niet zo dat Google zijn toestellen bewust liet afluisteren, maar het toont wel aan hoe een kleine softwarefout van een slimme speaker plots een afluisterapparaat maakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content