(H)eerlijke prijs voor 250 GB opslag

Bijna alle fabrikanten van mobiele harde schijven bieden scherpe prijzen en verschillende groottes. Vaak ook zijn de producten te koop in verschillende kleuren, zoals de Essential Traveldrive Memorex. We bekeken een model met een capaciteit van 250 GB

Bijna alle fabrikanten van mobiele harde schijven bieden scherpe prijzen en verschillende groottes. Vaak ook zijn de producten te koop in verschillende kleuren, zoals de Essential Traveldrive Memorex. We bekeken een model met een capaciteit van 250 GB.

In de verpakking treffen we naast de harde schijf zelf enkel nog een USB-kabel en een korte handleiding aan. De software die meegeleverd wordt met de schijf is TotalMedia Backup van ArcSoft. Deze software troffen we eveneens aan op de door ons geteste Apollo harde schijf van Imation. Dat de software compatibel is met Mac computers is een pluspunt. De niet-Nederlandstalige interface van de software moet je er wel bijnemen.

Design In tegenstelling tot de Apollo van Imation straalt deze schijf naar onze mening niet erg veel klasse uit. Door de zwarte randen aan de zijkanten die overgaan in een zwarte onderkant lijkt het schijfje eerder plasticachtig en ‘goedkoop’. Als je de verpakking bekijkt, kom je al snel te weten dat de schijf eigenlijk afkomstig is van Imation, maar de merknaam Memorex draagt. Er is een blauw ledje weggewerkt in een van de zijkanten die de schijfactiviteit aangeeft. Voor het overige is de schijf uitgevoerd in zilvergrijs. De drive is echter ook nog verkrijgbaar in andere kleuren. Een aan/uit-knop ontbreekt, maar dat is bij draagbare harde schijven meestal het geval. Voor aansluiting op de pc maakt het toestel gebruik van een USB-kabel.

Bellen We testten de harde schijf met twee programma’s: HD Tach RW version 3.0.1.0 en Roadkil’s Disk Speed Version 2.0. De schijf zelf is afkomstig van Toshiba. De prestaties gemeten door HD Tach RW zijn bijna identiek aan die van de Imation Apollo. We voerden een Long Bench (32 mb zones) uit op de schijf. De random access time moet zo laag mogelijk zijn. We maten een toegangstijd van 17,9 milliseconden (ms). Bij de Apollo maten we 17,7 ms. De processor wordt minder zwaar belast door deze schijf: 7% terwijl dat 11% was bij de Apollo. Lezen doet de schijf aan 30,4 mb/s en schrijven aan 27,2 mb/s. De Apollo liet gelijkaardige waardes optekenen: 30,6 mb/s voor het lezen en 27 mb/s voor het schrijven. Tijdens de burst speed test meten we hoeveel data de schijf kan transfereren binnen een korte tijdspanne. De schijf deed exact 1 mb meer dan de Apollo binnen dezelfde tijdspanne: 35 mb/s. Ook Roadkil’s Disk Speed Version 2 leverde ongeveer dezelfde waardes op. De schijf kan zich qua prestaties dus zeker meten aan de Apollo van Imation.

Conclusie De Memorex Essential Traveldrive met een capaciteit van 250 GB is niet zo stijlvol als de Imation Apollo, maar dat is onze mening natuurlijk. Qua prestaties is de schijf zeker een meevaller. De back-upsoftware is zeer welkom, maar jammer genoeg niet Nederlandstalig. De adviesprijs ligt op 79 euro en dat is een (h)eerlijke prijs voor 250 gb opslag.

Bron: www.diskidee.be Nick Kinschots

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content