High-end subwoofer in cilindervorm

Subwoofers vormen het belangrijkste product van de Amerikaanse luidsprekerfabrikant SVSound. De PC13-Ultra is het nieuwste topmodel uit de cylinderreeks en wij hebben hem getest.

Subwoofers vormen het belangrijkste product van de Amerikaanse luidsprekerfabrikant SVSound. De PC13-Ultra is het nieuwste topmodel uit de cylinderreeks en wij hebben hem getest.

De subwoofer is bij ons pas echt populair geworden met de opkomst van de homecinema en de dvd’s. Ontploffingen en motorengedreun in films hebben immers zulke lage frequenties dat gewone luidsprekers die niet kunnen weergeven. Daarvoor heb je een subwoofer nodig. Ook bij klassieke en moderne muziek komen soms heel erg lage frequenties voor die alleen maar goed door een subwoofer weergegeven kunnen worden. SVSound heeft heel wat verschillende modellen subwoofers, zowel voor de kubussen als voor de cylinders. De PC13-Ultra die we hier aan de tand voelen, is het nieuwe topmodel van de actieve cylindersubwoofers.

Woofer Met een hoogte van meer dan één meter zie je deze PC13-Ultra subwoofer altijd staan, maar omdat onze oren steeds minder of niet richtinggevoelig zijn voor lage tonen onder de 100 Hz, kun je een subwoofer in principe eender waar in je kamer neerpoten. Achter de sofa of zetel mag dus ook. De PC13-Ultra heeft zijn naam vanwege de speciale 13 inch (33 cm) wooferluidspreker die onderaan ingebouwd zit en waarvan de conus centimeters heen en weer kan bewegen om een maximum aan lucht te verplaatsen. Die conus werd echter heel rigide gehouden om toch echte noten te kunnen laten horen en niet gewoon lucht te blazen zoals de goedkope subwoofers doen.

Diep Het ligt voor de hand om meteen de allerlaagste bassen op zo’n subwoofer los te laten: crashes, ontploffingen en meer van dat fraais in films zoals ‘Lord of the Rings’ en ‘U-572′ op dvd en de diepste subbassen in hiphop of contrabassen en orgels in klassieke muziek. Dat hebben we natuurlijk ook gedaan, en dan staan we gewoon versteld van hoe diep deze subwoofer kan, terwijl het toch allemaal natuurlijk blijft klinken. De echte test bestaat echter uit subtielere klanken. Hoe klinkt een man die staat te zingen op een houten podium met en zonder de subwoofer? Als we de hoofdluidsprekers uitschakelen, kan de subwoofer dan de volledige melodie van de basklarinet laten horen uit Willem Vermandere’s nummer ‘Diepe Adem’ uit zijn instrumentale cd ‘Omzwervingen’? Het antwoord op de eerste vraag is: beter, met een duidelijkere podiumprésence; en op de tweede vraag: ja, de melodie is er volledig. Wat meer kunnen we wensen?

Conclusie Deze SVSound PC13-Ultra is de allerbeste subwoofer die we ooit gehoord hebben en als je een echte high-end installatie hebt, dan kun je je dit wonderkind probleemloos permitteren. De prijs van 1.468,52 euro is echter laag genoeg dat zelfs bij middenklasseinstallaties deze subwoofer zijn mirakels kan laten horen.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content