Huawei holt Apple achterna met drukgevoelig scherm en ‘selfie’-flitsfunctie op Mate S

© Huawel Mate S Force Touch
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Een drukgevoelig scherm met force touch, een camera met ‘selfie’-flitsfunctie, een opvallende roze kleur: Huawei wil met zijn nieuwe ‘Mate S’-phablet Apple te snel af zijn.

Hoewel de nieuwe iPhone pas volgende week wordt voorgesteld, was Apple nooit ver weg tijdens de presentatie van de ‘Mate S’-phablet aan de vooravond van de IFA-beurs in Berlijn. Niet alleen werd het 5.5 inch toestel van de Chinezen voortdurend vergeleken met de iPhone 6 Plus, ook enkele van de opvallendste nieuwe features klinken ons wel erg bekend in de oren.

De boodschap die Huawei geeft is alvast duidelijk. Het Chinese merk, dat vooral in de low-end en in het middensegment marktaandeel afsnoept van concurrenten als Samsung, wil ook meespelen in het hoogste marktsegment. Dat blijkt trouwens ook uit het prijskaartje dat de Mate S vergezelt.

Een Mate S met 32 GB geheugen zou vanaf 649 euro verkocht worden, de 128 GB versie met een drukgevoelig scherm (dat overigens niet in de Benelux zal worden aangeboden), zal daar nog minstens 100 euro bijdoen. Met andere woorden schurken de nieuwe toptoestellen van Huawei niet enkel op specs dicht aan tegen die van Apple, Samsung, LG en Sony, ook qua prijszetting gaan de Chinezen dezelfde richting uit, en dat is helemaal de bedoeling.

Even over de features dan. Zoals we het intussen gewend zijn heeft Huawei zijn nieuwe toestel volgestouwd met tal van opvallende functies. Het drukgevoelig scherm met ‘force touch’ (dat vreemd genoeg enkel meegegeven wordt bij de 128 GB-versie in een beperkt aantal landen, op een nog nader te bepalen tijdstip), en dat op een andere manier reageert wanneer je er hard dan wel zacht op drukt, zal ook Apple volgende week allicht introduceren bij de nieuwe versie van de iPhone.

Wil je inzoomen op een foto, dan kan je bijvoorbeeld wat harder drukken en zorgt het toestel voor de rest. Zelfs het wegen van fruit of andere kleinigheden zou mogelijk worden dankzij de force touch technologie, zoals Huawei suggereerde tijdens de voorstelling. U leest het goed. Een smartphone die dienst doet als weegschaal. Veel gekker moet het niet meer worden.

Ook de ‘selfie’-flitsfunctie aan de voorzijde van het toestel zou Apple straks toevoegen aan zijn populaire iPhone. En loopt het gerucht dat je binnen enkele weken een roze iPhone op de kop zal kunnen tikken? Huawei hééft intussen al een roos alternatief met de Mate S.

Nog opvallend is de geüpdatet vingerafdrukscanner aan de achterzijde van het toestel. Daarmee kan je voortaan ook door foto’s scrollen, selfies nemen en het notificaties-paneel bedienen. De ‘knuckle sense’ -technologie maakt het dan weer mogelijk om foto’s te bewerken met je vingerkootjes en om een opname te starten door twee keer te kloppen op het scherm.

Wil u nog enkele specs? De Mate S (die draait op Android 5.1.1) is voorzien van Gorilla Glass 4, en het amoled-scherm heeft een resolutie van 1920×1080 pixels (401 PPI). De processor is een HiSilicon Kirin 935-octacore van eigen makelij, die ook al in de 64GB-versie van de P8 terug te vinden is. Voorts is er 3GB werkgeheugen voorzien, en bedraagt de accucapaciteit 2770mAh.

De 13 MP-camera aan de achterzijde heeft nu ook een ‘professionele’ modus. Wie dat wenst kan handmatig ISO en shutter instellen. De 8 MP-camera aan de voorzijde combineert een vernieuwd ‘beauty algoritme’ met, zoals reeds aangehaald, een flitsfunctie, en dit om betere selfies te kunnen maken.

Huawei Watch

Huawei kondigde op IFA ook de introductie van zijn Huawei Watch aan in Europa. Het horloge, met zijn design dat geïnspireerd is op Zwitserse uurwerken, zal ook in ons land te koop worden aangeboden voor een prijs die varieert tussen de 400 en de 700 euro (afhankelijk van de afwerking).

De Huawei Watch maakt gebruik van Android Wear, maar is ook compatibel met iOS. Het horloge is beschikbaar in een roze goud, roestvrij staal en zwarte uitvoering, en ook voor de wijzerplaat kan je kiezen uit een klassieke, zakelijke, vrouwelijke, moderne en eenvoudige uitvoering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content