Intelligent netwerkopslagtoestel

Het Taiwanese bedrijf Synology is een fabrikant van opslagproducten. De DS209+ is een NAS die allerlei intelligente functies biedt die bij een gewone externe disk ontbreken.

Het Taiwanese bedrijf Synology is een fabrikant van opslagproducten. De DS209+ is een NAS die allerlei intelligente functies biedt die bij een gewone externe disk ontbreken.

Alle producten van Synology hebben een eenvoudig, maar stijlvol design. Dat is niet anders met de DS209+. De hele behuizing is uitgevoerd in een combinatie van glanzend en mat zwart. Op de voorzijde bevinden zich vier led-indicatoren die de status van het apparaat, de lan-verbinding en de twee schijven weergeven. Opgelet: de behuizing bevat geen schijven. De schijven moet je zelf aanschaffen

Hardware De Synology DS209+ heeft voor een NAS vrij krachtige hardware aan boord. Het systeem is voorzien van een 800MHz cpu en 512 MB ram. Het systeem biedt ondersteuning voor verschillende netwerkprotocollen. Het maximaal aantal gebruikers is 2048 en er kunnen maximaal 256 groepen worden aangemaakt. Het aantal gedeelde mappen dat je kan aanmaken, ligt vast op 200 en er zijn maximaal 256 gelijktijdige verbindingen mogelijk. De schijf ondersteunt basic, RAID 0 en RAID 1 volumes. Niet onbelangrijk: zowel de handleiding als de interface van de DS209+ zijn Nederlandstalig. De Synology DS209+ is meer dan alleen een netwerk-opslagapparaat. Deze NAS biedt een FTP-service met beperkte bandbreedte en anonieme login aan. Dankzij File Station kunnen gebruikers eenvoudig hun bestanden op de Synology server beheren via een webinterface. Je kan dus eenvoudigweg met je browser naar het File Station Navigeren en je hebt toegang.

Multimedia De DS209+ biedt tevens de mogelijkheid om foto’s, video’s en blogs te delen met Photo Station 3. Het Download Station geeft de gebruiker dan weer de mogelijkheid om bestanden te downloaden van internet via BitTorrent, FTP en HTTP naar de Synology server. Via UPnP kan je multimediabestanden delen op de server. Wil je enkel mp3-bestanden delen, schakel dan de iTunes Service in. De DS209+ heeft zelfs een webserver ‘Web Station’ aan boord waarmee je een persoonlijke of corporate website kan hosten. Je beschikt over de mogelijkheid om PHP en MySQL te integreren. Dankzij het Surveillance Station kan je video’s beheren, weergeven en opnemen van maximaal tien ip-camera’s.

Conclusie De DS209+ Synology Server is meer dan alleen een netwerkopslag-apparaat. De aangeboden functionaliteiten zijn indrukwekkend en de interface is zeer gebruiksvriendelijk. Dankzij firmware-upgrades blijft de DS209+ up-to-date. De opvolger van de door ons geteste DS209+, de DS209+ II is voor 379 euro van jou. Veel functionaliteit voor in verhouding weinig geld dus!

Nick Kinschots Bron: www.diskidee.be

Partner Content