Krachtige en redelijk draagbare multimediacomputer

De Dell XPS 16 heeft een behuizing van magnesiumlegering die is afgewerkt in zwarte pianolak met accenten van leder en geanodiseerd aluminium. Het blijkt een redelijk draagbare machine voor wat in essentie een desktopvervangende laptop is.

De Dell XPS 16 heeft een behuizing van magnesiumlegering die is afgewerkt in zwarte pianolak met accenten van leder en geanodiseerd aluminium. Het blijkt een redelijk draagbare machine voor wat in essentie een desktopvervangende laptop is.

De Dell Studio XPS 16 is een “hoogwaardige multimedialaptop”. Hij heeft ook een kleine broer met een 13,3-inch scherm, de Studio XPS 13. De Studio XPS 16 heeft, je raadt het al, een 16-inch breedbeeldscherm, met naar keuze HD Ready 720p (1366 x 768 pixels) of Full HD 1080p (1920 x 1080 pixels) resolutie. Beide schermen gebruiken LED-verlichting. Het HD-scherm voegt daar nog RGB-kleuren aan toe voor een diepere en getrouwere weergave. Wij ontvingen overigens de 720p-uitvoering van de Studio XPS 16.

Autonomie Door zijn grotere scherm is dit niet echt een schootcomputer, hoewel je hem toch vrij vlot kunt meenemen en zelfs op je schoot kunt gebruiken. Maar hij is toch eerder bedoeld als desktopvervanger. Dat merk je ook aan de autonomie, die onder de standaard geïnstalleerde Windows Vista Home Premium Edition beperkt is tot gemiddeld 2 u 43 (door ons gemeten). Dat is net genoeg om een speelfilm te bekijken, maar normaal zal je de XPS 16 toch vooral gebruiken met zijn overigens erg platte externe voeding. Met de optioneel verkrijgbare negencellenaccu kun je wellicht een autonomie van ongeveer 4 à 5 uur halen (we hebben dit niet kunnen meten). Maar dan neemt het gewicht natuurlijk nog toe en bovendien steekt de accu aan de achterkant dan uit. Licht is deze laptop sowieso niet. Onze testversie woog 2,965 kilogram. Met negencellen-accu wordt dat dus meer dan 3 kg.

Prestaties De prestaties van deze laptop zijn uitstekend. Hij haalt een Windows Vista WEI-score van 5,4. Dat is de hoogste WEI-scores voor laptops die we al hebben gezien. We voerden ook de 64-bit versie van de FutureMark PC Mark Vantage benchmark uit. Daarin haalt deze laptop een score van 4013 PCMarks. De 3DMark 2005 score is 9.950. 3DMark06 levert een score op van 4.900. Dell leverde ons deze notebook zonder Administrator-wachtwoord. Daardoor konden we geen verdere benchmarks uitvoeren. Overigens zouden de scores zelfs nog iets hoger hebben gelegen met de 32-bit versie van Windows Vista. Die is trouwens optioneel ook verkrijgbaar en raden we voor de meeste gebruikers aan boven de 64-bit versie.

Conclusie Wil je een erg snelle, stevige, mooie en toch nog draagbare multimediacomputer dan is de Dell Studio XPS 16 zeker het overwegen waard. Zelfs de basisuitvoering heeft al heel wat in zijn mars en de topuitvoering behoort tot het beste wat je momenteel op laptopgebied kunt kopen.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content