Krachtige firewall met open broncode

OPNsense firewall © Deciso

Deciso, de Nederlandse fabrikant van netwerkapparatuur, introduceert de OPNsense firewall. Deze gratis beveiligingssoftware met open broncode heeft een rijke set functies en een moderne, intuïtieve webinterface.

Met OPNsense wil Deciso de beste firewall met open broncode aanbieden. OPNsense heeft een rijke set functies die vergelijkbaar is met die van commerciële firewall-software, maar combineert die met open, controleerbare en aanpasbare broncode met een eenvoudige BSD licentie.

Het open source project kan door iedereen worden gedownload en gebruikt zonder speciale voorwaarden en zonder licentiekosten. Gebruikers of bedrijven kunnen als ze dat willen een eigen versie maken en die zelfs onder eigen merknaam verspreiden. Ook de functionaliteit uitbreiden, of zelfs een “fork” (=variant) creëren en hiermee verder bouwen op dezelfde codebase, zijn met de “2-clause” BSD licentie mogelijk.

OPNsense is een spi (statuful inspection) firewall met geavanceerde functies, zoals granulaire controle van de “state” tabel (fijnmazige beveiligingsregels), NAT (network address translation), packet shaping en load balancing om de prestaties te verbeteren, 802.1Q VLAN-ondersteuning, VPN-ondersteuning (naar keuze IPSec, OpenVPN of PPTP), high availability en captive portal, waarbij gebruikers zich verplicht moeten authentiseren of doorverwezen worden naar een veilige connectie.

De moderne en gebruiksvriendelijke, Twitter Bootstrap-achtige gebruikersinterface werkt snel, is schaalbaar en blijft altijd goed leesbaar.

OPNsense draait op een Intel of AMD gebaseerd systeem met 1 GHz dual core cpu, 1 GB geheugen, 40 GB SSD, videokaart of seriële console. Dit zijn de minimale systeemvereisten. Om alle functies te kunnen gebruiken is een 1,5 GHz multicore processor nodig met 4 GB geheugen, 120 GB SSD, videokaart of seriële console.

De installatie gebeurt door middel van een zelf te branden “img” op usb-stick of op een cd. Daarmee kan men een “live cd” versie opstarten die men vervolgens op eigen hardware kan installeren. De OPNsense-website bevat duidelijke Engelstalige installatie-instructies. Standaard worden Intel em netwerkkaart-drivers gebruikt. Tijdens de installatie kun je dit desgewenst wijzigen.

Deciso werd opgericht in 2000 en ontwikkelt en produceert complete producten voor integrators, oems en resellers. Het verdient geld met OPNsense door het aanbieden van gebruiksklare oplossingen, commerciële ondersteuning en oem (original equipment manufacturer)-diensten.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content