LG verrast met modulaire super-smartphone

© LG G5
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

LG heeft aan de vooravond van het Mobile World Congress zijn opvallende nieuwe vlaggenschip boven de doopvont gehouden. De G5 heeft een vervangbare batterij, en er kunnen extra’s zoals een speaker en een cameramodule aan het toestel gekoppeld worden.

LG zet al jaren interessante flagship phones in de markt, maar hoewel ze kwalitatief prima in orde waren, konden de G3 en de G4 nooit écht potten breken. Voor de G5 heeft LG dan ook alles uit de kast gehaald: het is nu al één van de opvallendste en meest ambitieuze smartphones van het jaar.

Zo is er bijvoorbeeld een klein knopje voorzien op de linkerzijde waarmee je de hele onderzijde los kan maken om de batterij te vervangen. Tegelijk heeft LG enkele opvallende slide-in modules voorzien, zoals de G5 Cam Plus, een onderdeel met speciale shutter en een zoomfunctie die je toestel omtovert tot een heuse digitale camera.

De Cam Plus kan trouwens ook dienen als extra batterij, waardoor de 2.800 mAh accu in de G5 uitgebreid wordt met 1.200 mAh extra capaciteit. De HiFi Plus-module met B&O Play maakt van het toestel dan weer een audioplayer die het hi resolution audio formaat ondersteunt.

Balvorming robotje

Naast de modules die je fysiek aan de G5 kan koppelen, kondigt LG ook nog een aantal ‘friends’ aan die draadloos of met een kabel met de toestel verbonden kunnen worden. Het meest opvallende accessoire is zonder meer de Rolling Bot, een balvormig robotjes à la BB8 dat je met je smartphone kan besturen, en waarmee je je huis (of je huisdieren) in het oog kan houden.

LG komt ook met zijn versie van de VR-bril (de LG 360 VR). Dat hebbeding weegt maar 118 gram en wordt met een kabel aan de G5 gekoppeld, je hoeft het toestel dus niet in de bril te steken. De 360 VR is voorzien van 1,88 inch lcd’s met een resolutie van 960×720 pixels, wat resulteert in een pixeldichtheid van 639 ppi, en een – volgens de Koreanen – veel scherper beeldt dan bij de concurrentie.

360°

Hoeft het te verbazen dat ook LG met een aparte 360-gradencamera op de proppen komt? De 360 CAM is uitgerust met twee camera’s die elk een resolutie hebben van 13 MP. De hoek waarin ze beelden schieten bedraagt telkens 200 graden, waardoor het mogelijk is om foto’s en video’s te schieten in 360 graden.

De camera bevat een 1200mAh-accu en 4GB intern geheugen, maar dat kan worden uitgebreid met geheugenkaart. De 360-gradenvideo’s kunnen worden geüpload naar Google Street View en YouTube. Uiteraard kan je ze ook bekijken met de 360 VR bril.

Voorts toonde LG nog een Smart Controller die de G5 omtovert tot een afstandsbediening voor je drone. In eerste instantie werkt dit enkel met een prototype van Parrot, maar het is wel degelijk de bedoeling om er een universele controller voor drones van te maken.

Camera

De LG G5 heeft zoals de meeste huidige high end smartphones een metalen chassis dat goed in de hand ligt, met op de achterzijde een vingerafdrukscanner en twee camera’s. De 13 megapixel standaardcamera schiet de ‘gewone’ foto’s, en de 8 MP camera met breedhoeklens van 135 graden zorgt er voor dat je – van op een kortere afstand – heel wat meer op je foto krijgt. Aan de voorzijde heeft de G5 een potige 8 MP camera meegekregen.

Specs

Zoals verwacht krijgt de G5 onder de motorkap de nieuwe Snapdragon 820-processor van Qualcomm mee. Het toestel is net zoals de Galaxy S7 van Samsung uitgerust met 4 GB werkgeheugen, en het interne geheugen bedraagt 32 GB (al kan dat verder worden uitgebreid met een microSD-kaart tot maar liefst 2 TB – als er binnen dit en enkele jaren reeds dergelijke kaartjes beschikbaar zouden komen welteverstaan).

Anders dan bij de Galaxy S7 van Samsung is er bij de G5 een USB C-aansluiting voorzien, wat zoveel wil zeggen als dat je een nieuw tussenstuk zal nodig hebben voor je oudere accessoires.

De G5 draait op Android 6.0 Marshmallow en heeft een 5,3 inch-quad HD scherm (2560×1440, 554ppi) dat ‘always on’ staat en dus constant tijd en datum toont. Die feature, die we ook terugvinden bij de Galaxy S7, zou volgens LG slechts 0,8 procent van de batterij opsouperen per uur.

Prijs

Over de prijs van de G5 en zijn accessoires is nog niets bekend, maar de G4 werd vorig jaar verkocht voor een prijs die rond de 700 euro schommelt. Allicht zal ook de G5 voor een gelijkaardige som van eigenaar wisselen.

Het toestel wordt bij zijn lancering over enkele weken meteen ook in België verkocht. Het zal verkrijgbaar zijn in vier kleuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content