Meer RAM voor Raspberry Pi 4

Raspberry Pie 4 Model B
Pieterjan Van Leemputten

Er is een nieuw model van de goedkope minicomputer Raspberry Pi. Die kan voortaan twee schermen aansturen, heeft een krachtigere processor en optioneel meer RAM.

De Raspberry Pi model B is meteen beschikbaar. De Raspberry Pi Foundation laat daarbij weten dat het toestel tenminste tot januari 2026 zal worden geproduceerd. Het toestel is ook compatibel met eerdere Raspberry Pi’s: dingen die draaien op het huidige model, moeten ook werken op oudere versies.

Het nieuwe model draait op een Cortex-A72. Dat is een quad core 64 bit ARMv8 system-on-a-chip aan 1,5 Ghz. Net zoals eerdere modellen gaat het standaard op 1 gigabyte RAM, maar voor het eerst kan je ook kiezen voor 2Gb of 4 GB RAM. Het geheugen zou ook sneller moeten zijn omdat het nu om LPDDR4 ipg LPDDR2 geheugen gaat.

Connectiviteit

Net zoals bij zijn voorgangers heeft de Raspberry Pi 4 wifi (2,4 Ghz en 5 Ghz) en een gigabit ethernetaansluiting.

.
.© .

Verder zijn er twee USB 3.0 en twee USB 2.0 poorten en één USB-C aansluiting die ook de stroom aan het toestel levert. Uiteraard blijft ook de 40-pin GPIO bus, om andere componenten aan te sluiten, aanwezig, net zoals het microSD geheugenkaartslot. Het model ondersteunt voortaan ook Bluetooth 5.0, eerder was dit 4.2.

De HDMI-poort wordt voortaan vervangen door twee micro-HDMI’s. De makers beloven daarbij dat een Raspberry Pi 4 twee 4K-schermen aan 60 FPS kunnen aansturen.

Het nieuwe toestel kost 35 dollar voor het basismodel, 45 dollar voor de versie met 2 GB RAM en 55 dollar voor 4 GB RAM. Bij de Belgische verdelers ligt die prijs op ongeveer 38 euro (1GB), 49 euro (2GB) en 60 euro (4GB).

.
.© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content