Meer RAM voor Raspberry Pi 4

Raspberry Pie 4 Model B

Er is een nieuw model van de goedkope minicomputer Raspberry Pi. Die kan voortaan twee schermen aansturen, heeft een krachtigere processor en optioneel meer RAM.

De Raspberry Pi model B is meteen beschikbaar. De Raspberry Pi Foundation laat daarbij weten dat het toestel tenminste tot januari 2026 zal worden geproduceerd. Het toestel is ook compatibel met eerdere Raspberry Pi’s: dingen die draaien op het huidige model, moeten ook werken op oudere versies.

Het nieuwe model draait op een Cortex-A72. Dat is een quad core 64 bit ARMv8 system-on-a-chip aan 1,5 Ghz. Net zoals eerdere modellen gaat het standaard op 1 gigabyte RAM, maar voor het eerst kan je ook kiezen voor 2Gb of 4 GB RAM. Het geheugen zou ook sneller moeten zijn omdat het nu om LPDDR4 ipg LPDDR2 geheugen gaat.

Connectiviteit

Net zoals bij zijn voorgangers heeft de Raspberry Pi 4 wifi (2,4 Ghz en 5 Ghz) en een gigabit ethernetaansluiting.

.
.© .

Verder zijn er twee USB 3.0 en twee USB 2.0 poorten en één USB-C aansluiting die ook de stroom aan het toestel levert. Uiteraard blijft ook de 40-pin GPIO bus, om andere componenten aan te sluiten, aanwezig, net zoals het microSD geheugenkaartslot. Het model ondersteunt voortaan ook Bluetooth 5.0, eerder was dit 4.2.

De HDMI-poort wordt voortaan vervangen door twee micro-HDMI’s. De makers beloven daarbij dat een Raspberry Pi 4 twee 4K-schermen aan 60 FPS kunnen aansturen.

Het nieuwe toestel kost 35 dollar voor het basismodel, 45 dollar voor de versie met 2 GB RAM en 55 dollar voor 4 GB RAM. Bij de Belgische verdelers ligt die prijs op ongeveer 38 euro (1GB), 49 euro (2GB) en 60 euro (4GB).

.
.© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content