Met sprekend gemak

Dicteersoftware sluipt ongemerkt verder onze leefwereld binnen. Denk maar aan gsm- of gps-toestellen die je met je stem kan besturen. Ook achter je pc kan spraakherkenningssoftware een interessante oplossing bieden. Wij bekeken versie 10 van Dragon NaturallySpeaking.

Dicteersoftware sluipt ongemerkt verder onze leefwereld binnen. Denk maar aan gsm- of gps-toestellen die je met je stem kan besturen. Ook achter je pc kan spraakherkenningssoftware een interessante oplossing bieden. Wij bekeken versie 10 van Dragon NaturallySpeaking.

Als je de reclame bij de vorige versie 9 mocht geloven, was de leerfase eigenlijk overbodig geworden. Zomaar, recht uit de doos, en dicteren maar! Ook bij versie 10 is het nog altijd mogelijk de leerfase over te slaan, maar wanneer je bij de installatie systematisch overal de voorkeursinstellingen laat staan, kom je toch automatisch opnieuw in de leerfase terecht. Echt veel stelt die niet meer voor: hooguit 5 minuutjes een tekst voorlezen, en dat is het dan. Dit stelt het programma in staat om te wennen aan je stem, je uitspraak, je intonatie. Aan de hand hiervan wordt dan een stemprofiel aangemaakt. Vanaf nu kan het dicteerplezier beginnen.

Het gesproken woord Voor onze test is de tekstverwerker van dienst Microsoft Word 2007, Nederlandstalige versie. De testomgeving is een heel normale kamer waarin nog andere mensen aanwezig zijn, waar gesproken wordt, waar binnen- en buitengelopen wordt. We dicteerden tekst non stop, inclusief de leestekens en bereikten een nauwkeurigheid van 96,6 %. Wanneer je er dan nog rekening mee houdt dat je bij het voorlezen af en toe wel eens wat hapert of stottert, kan je alleen besluiten dat dit een prima resultaat is. Dit brengt ons automatisch bij een ander aspect van deze software: het corrigeren. DNS 10 biedt twee mogelijkheden. Het programma maakt een opname van je eigen dictaat. Zo kun je achteraf luisteren naar wat je gedicteerd hebt en kijken of dat klopt met wat er op het scherm staat. De tweede oplossing bestaat erin DNS 10 met zijn eigen computerstem het resultaat te laten voorlezen terwijl jij volgt op de oorspronkelijke tekst. Natuurlijk kan je een fout vlug via het klavier corrigeren, maar eigenlijk is het beter om dat via het programma te doen. Op die manier leert DNS 10 weer wat bij, en zal het dezelfde fout in de toekomst proberen te vermijden.

Misverstand Een vaak gehoord misverstand is dat DNS alleen met Microsoft Word zou werken. Dat is dus pertinent onjuist: DNS is eigenlijk niet meer dan een vervangmiddel voor je klavier, en werkt daarom samen met zowat elk programma waarin je tekst schrijft. Wij ondervonden in ieder geval geen enkel probleem bij het dicteren binnen Corel WordPerfect, OpenOffice.org, Microsoft Notepad of een Engelstalige versie van Word. En er is ook hard gesleuteld aan het werken met cijfers binnen Excel. Maar wat niet altijd en overal werkt zijn de bevelen voor de opmaak van je documenten. Door de samenwerking tussen Microsoft en Nuance is die lijst met commando’s vrij uitgebreid binnen Word. Soms werken die bevelen ook in andere programma’s, dat dien je telkens eerst even uit te proberen.

Conclusie Dragon NaturallySpeaking 10 is een plezier om mee te werken wanneer het op dicteren aankomt. Het feit dat versie 10 (eindelijk) ook werkt met cijfers en getallen binnen Excel is alleen maar toe te juichen. Het met je stem lay-outen mag dan wel spectaculair lijken, maar echt vlot en feilloos werkt het niet. Gelukkig is dat niet nodig: een mix van ingesproken tekst en opmaak met de muis is perfect mogelijk.

René Paulus Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content