Mobieltje dat swingt

De XpressMusic reeks gsm’s van Nokia zijn volledig geoptimaliseerd voor muziekweergave. De nieuwste telg in deze serie is Nokia’s eerste smartphone die je bedient via een aanraakgevoelig scherm.

De XpressMusic reeks gsm’s van Nokia zijn volledig geoptimaliseerd voor muziekweergave. De nieuwste telg in deze serie is Nokia’s eerste smartphone die je bedient via een aanraakgevoelig scherm.

De nieuwe Nokia 5800 XpressMusic heeft een erg trendy uiterlijk. Aan de voorkant valt het grote 3,2-inch touchscreen direct op. Dankzij tactiele feedback en automatische schermrotatie is het toestel handig te gebruiken voor multimediadoeleinden.

Bediening De 5800 XpressMusic gebruikt Symbian OS versie 9.4 als besturingssysteem met het bekende S60 platform dat bedoeld is voor smartphones. De bediening van het toestel verloopt dan ook erg vlot. Naar keuze kan je de stylus, het plectrum of gewoon je vingers gebruiken. De hele gebruikersinterface is namelijk geoptimaliseerd voor gebruik met één hand en dankzij tactiele feedback krijg je een trilling ter bevestiging van de aanraking. Een alfanumeriek keypad en mini qwerty toetsenbord op het touchscreen zorgen ervoor dat je vlot kan typen. Voor het mini qwerty toetsenbord kan je best de stylus gebruiken, maar gelukkig kan je het toetsenbord ook het volledige touchscreen laten benutten en zodoende wel je vingers gebruiken. Een andere leuke functie is handschriftherkenning. Dit lijkt op het eerste zicht niet vlot te werken, maar om de telefoon aan ons handschrift te laten wennen, voeren we een handschrifttraining uit. Na deze training herkent het toestel ons handschrift beter, maar het blijft toch wennen en bovendien moet je handschrift heel nauwkeurig zijn, want anders werkt het niet goed.

Music Maestro Nokia profileert dit toestel als muziek-gsm. Dat merk je niet alleen aan de audio-mogelijkheden, maar ook aan de optioneel verkrijgbare accessoires zoals mini-speakers en een Bluetooth stereo headset. Het toestel kan overweg met afspeellijsten en heeft een 8-band grafische equalizer. Een heleboel muziekbestandsindelingen worden standaard ondersteund: mp3, SpMidi, aac, aac+ eAac+ en wma. Dankzij de geïntegreerde stereoluidsprekers met surround sound klinkt het geluid werkelijk fantastisch. Volgens Nokia zorgt een speciale audiochip voor kristalhelder geluid in hifi-kwaliteit. Kennelijk blijkt dit te kloppen, zelfs op een hoog volume. Ook de meegeleverde Music hoofdtelefoon (HS-45 + AD-54) is van zeer goede kwaliteit en bovendien kan je je muziek oproepen en beheren via de audiocontroller.

Conclusie Als je een mobiele telefoon met een hoog multimediagehalte, eenvoudige bediening en een zeer goede geluidsweergave wil, dan is deze Nokia 5800 XpressMusic iets voor jou. De optioneel verkrijgbare accessoires maken van het toestel een echte ‘must have’ voor muziekliefhebbers. De aantrekkelijke adviesprijs van 369 euro is mooi meegenomen.

Nick Kinschots Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content