Netbook met Vista

Netbooks worden meestal verkocht met Windows XP of Linux. Toch zijn er al enkele fabrikanten die Vista voorzien. Zo draait de Packard Bell Dot m/a met Vista Home Basic.

Netbooks worden meestal verkocht met Windows XP of Linux. Toch zijn er al enkele fabrikanten die Vista voorzien. Zo draait de Packard Bell Dot m/a met Vista Home Basic.

Packard Bell voorzag de Dot m/a van een 11,6-inch CrystalBrite WXGA-scherm met led-verlichting. Dankzij dit grotere scherm kreeg ook het toetsenbord een volwaardige lay-out. De belangrijkste toetsen zijn voldoende groot en dus handig om onderweg snel een brief te typen. Het touchpad is voldoende groot en de knoppen ervan bevinden zich er net onder. Het volledige design van de laptop is een combinatie van glanzend en mat zwart, met hier en daar zilverkleurige accenten en dat oogt erg fraai. Om het in- en uitschakelen van Bluetooth en Wifi eenvoudiger te maken, zijn twee knopjes voorzien.

Hardware Ons testexemplaar beschikt over een AMD Athlon L110 processor, een 160 GB grote harde schijf, 1 GB ram-geheugen en een batterij met 6 cellen. Het besturingssysteem van dienst is Windows Vista Home Basic. Met 1 GB werkgeheugen is dat een gedurfde configuratie, maar als we dan op de website van Packard Bell de specificaties erop naslaan, zien we dat de Dot m/a BE/003 standaard is uitgerust met 2 GB werkgeheugen en een harde schijf van 250 GB. Verder zijn de specificaties van ons testexemplaar en de Dot m/a op de website gelijklopend. De grafische chip is een Ati Radeon Xpress 1270 en de netbook beschikt over een vga-uitgang. Drie usb-poorten zijn voorzien, een audio-uitgang en een microfoon-ingang treffen we eveneens aan. Een optisch station ontbreekt, maar dat kan je gelukkig oplossen door een station van een andere pc te delen via het netwerk of door een extern station met usb-aansluiting aan te schaffen. Een 5-in-1 kaartlezer (sd/mmc/ms/ms-Pro/xd) is wel standaard voorzien. Tot slot mocht ook een ethernet-aansluiting (10/100) niet ontbreken.

Prestaties We voerden op de Dot m/a de gebruikelijke tests uit. Windows Vista Home Basic draait op deze netbook met 1 GB ram, maar één en ander zou vlotter werken als hij voorzien was van meer werkgeheugen. In PCMark05 laat de Dot m/a een score van 1538 PCMarks opmeten. Ook de grafische benchmarks laten vrij lage scores opmeten. 3DMark2001 gaf 3127 3D Marks als resultaat, terwijl dit bij 3DMark03 nog maar 1292 3D Marks waren. De netbook presteert normaal in vergelijking met andere netbooks. Zijn autonomie kan beter. Met de verlichting van het scherm op halve kracht, kan je met dit toestel ongeveer 348 minuten werken. Wanneer je de verlichting op volle kracht zet, is dit zelfs maar 292 minuten.

Conclusie De Packard Bell Dot m/a is perfect bruikbaar voor eenvoudige toepassingen als tekstverwerking en internetten. Voor zwaardere toepassingen is het toestel niet geschikt. Het volwaardige toetsenbord en het 11,6-inch grote lcd-scherm met led-verlichting zijn een pluspunt. De autonomie kan beter en daardoor is het toestel iets te duur. Ons testexemplaar draaide Windows Vista Home Basic en dan is 1 GB ram-geheugen toch wel het absolute minimum.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content