Netwerkopslag met extra functies

Een NAS (network attached storage) is meer een opslagserver dan een extern geheugen. Dergelijke apparaten dienen niet alleen voor de betere bescherming van waardevolle gegevens, maar bieden ook talloze extra functies. We bekeken een StorCenter product van Iomega.

Een NAS (network attached storage) is meer een opslagserver dan een extern geheugen. Dergelijke apparaten dienen niet alleen voor de betere bescherming van waardevolle gegevens, maar bieden ook talloze extra functies. We bekeken een StorCenter product van Iomega.

De Iomega StorCenter ix4-200d NAS Server is een compact, kubusvormig matzwart desktopkastje van 19,5 x 19,5 x 16 cm. De NAS maakt nauwelijks lawaai (minder dan 30dBA) en kan dus perfect in een werkruimte worden geplaatst.

Schijven De Iomega ix4 wordt compleet geleverde met vier ingebouwde, maar verwisselbare harde schijven van het type SATA. Wij testten de goedkoopste versie. Die heeft vier Seagate Barracuda ST3500412AS SATA-II schijven van elk 500 GB aan boord. Dit is een “low power” zogenaamde eco-schijf die weinig energie verbruikt en erg stil werkt. Ook in de 4TB versie van de Iomega ix4 zitten eco-schijven (van elk een terabyte). In de 8TB versie zitten gewone harde schijven (van elk 2TB).

Functies Wat zijn nu de extra functies van de ix4? Dat zijn er heel wat en teveel om hier allemaal in detail op in te gaan. We overlopen de interessantste en de belangrijkste. De Iomega NAS heeft allerlei ingebouwde back-up en restorefuncties. Zo is er ondersteuning voor EMC Retrospect back-upsoftware. De ix4 heeft ook een ingebouwde plug-and-play mediaserver die compatibel is met UPnP en DLNA gecertificeerd is. Dit houdt in dat alle apparaten die UPnP en/of DLNA ondersteunen direct de mediainhoud op de ix4 kunnen afspelen. Dit werkt zowel voor digitale muziek, digitale foto’s als digitale video’s. We hebben dit getest met verschillende mediaspelers, consoles en computers en het werkte perfect. De ix4 is tevens compatibel met bepaalde types netwerk- en webcamera’s van Axis. Het kan de streams van in totaal vijf Axis-camera’s opnemen volgens een zelfgekozen schema. Hiermee kun je dus een automatisch videobewakingssysteem configureren.

Conclusie De Iomega StorCenter ix4-200d NAS Server is tegelijk krachtig en gebruiksvriendelijk. Wil je het onderste uit de kan op het gebied van back-ups, mediaserver en netwerkopslag dan ben je bij de ix4 aan het goede adres. Vergeet evenwel niet dat een NAS met RAID je niet ontslaat van het maken van back-ups. Weliswaar ben je bij een uitval van een schijf beschermd tegen dataverlies, maar als de volledige NAS om een of andere reden uitvalt, ben je nog altijd je gegevens kwijt. Van belangrijker gegevens dien je dus nog altijd (off-site) back-ups te maken.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content