Optimaal genieten van digitale muziek

De Logitech Squeezebox kun je als gewone draadloze internetradio gebruiken, maar je kan hem ook combineren met andere Squeezebox-apparatuur, zoals de Logitech Squeezbox Boom, om zo een betaalbaar meerkamermuzieksysteem te creëren.

De Logitech Squeezebox kun je als gewone draadloze internetradio gebruiken, maar je kan hem ook combineren met andere Squeezebox-apparatuur, zoals de Logitech Squeezbox Boom, om zo een betaalbaar meerkamermuzieksysteem te creëren.

De Logitech Squeezebox Radio internetradio en netwerkmuziekspeler is de nieuwste en goedkoopste telg in het uitgebreide Squeezebox-gamma van Logitech. Je koppelt de Squeezebox Radio aan het internet en je thuisnetwerk via een Ethernet-kabel of via de ingebouwde 802.11b/g/n WiFi-verbinding. Op het 2,4-inch LCD-kleurenscherm kun je niet alleen het gebruiksvriendelijke (ook Nederlandstalige) menu, maar ook allerlei informatiediensten bekijken. Uiteraard is het mogelijk tijdens het beluisteren van muziek platenhoezen te tonen. Maar ook kun je bijvoorbeeld je Flickr- of Facebook-foto’s op het scherm weergeven of de weersvoorspelling voor je streek oproepen.

Muziekformaten De Logitech Squeezebox Radio ondersteunt een brede waaier aan digitale muziekformaten, niet alleen mp3, maar ook FLAC, WAV, AIFF, WMA, Ogg Vorbis, AAC, en Apple Lossless. De gratis, maar nog apart te downloaden en te installeren Squeezebox Server voegt daar nog een onbeperkt aantal muziekformaten aan toe die ‘on the fly’ via ’transcoding’ worden omgezet naar een van de formaten die de radio zelf ondersteunt. Je kunt de radio natuurlijk perfect zonder de server gebruiken, maar als je echt het onderste uit de kan wil halen van je digitale muziekcollectie is die server wel een handige toevoeging.

Squeezebox Server De optionele Squeezebox Server server draait onder Windows (vanaf XP), MacOS X (vanaf 10.3.5) en Linux (vanaf Perl 5.8.3). Er zijn zelfs netwerkschijven zoals de NAS’en van Synology waarop deze software draait. Je kunt dan je digitale muziekcollectie op de NAS zetten en ontsluiten met de Squeezebox Server die eveneens op de NAS draait. Dan verkrijg je een alles-in-eenmuziekserver die bovendien heel wat minder stroom verbruikt dan een traditionele pc waarop je de server natuurlijk ook kunt installeren. De metadata van je digitale muziekcollectie wordt opgeslagen in een krachtiger relationele database (MySql). Daardoor is het mogelijk zelfs zeer uitgebreide digitale muziekcollecties volledig te ontsluiten. Desgewenst kun je hem ook aan je iTunes-muziekcollectie koppelen. De server biedt uitgebreide zoekfuncties en via plug-ins kun je de functionaliteit nog fors uitbreiden.

Conclusie De Logitech Squeezebox Radio produceert een verrassend mooi geluid, dat weliswaar mono is. Als gewone internetradio is de Logitech Squeezebox Radio wellicht overkill. Maar als je een uitgebreide digitale muziekcollectie bezit en die zo optimaal wilt ontsluiten, dan is dit wel een interessant apparaat. Je kunt deze compacte netwerkradio dan in je werkkamer, slaapkamer of tuin gebruiken en in je muziekkamer een van de hogere modellen in het Squeezebox-gamma installeren, zoals het bijna 2.000 euro kostende topmodel Transporter.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content