Software als webdienst

Webgebaseerde applicaties zijn de toekomst. Zowel Google met Google Docs als Microsoft met Microsoft Office Live Workspace zijn actief in dit marktsegment. Wij bekeken beide producten die nog in beta draaien.

Webgebaseerde applicaties zijn de toekomst. Zowel Google met Google Docs als Microsoft met Microsoft Office Live Workspace zijn actief in dit marktsegment. Wij bekeken beide producten die nog in beta draaien.

Zou het niet eenvoudiger en vooral veiliger zijn om je documenten overal en altijd via het internet te kunnen aanmaken, bewerken en delen? Met de virtuele kantoorsoftware van Microsoft en Google kan het, al zitten er nog wel wat addertjes onder het gras.

Overal Microsoft Office Live Workspace veronderstelt dat er op de pc al een versie van MS Office is geïnstalleerd (vanaf MS Office XP). Daarmee kun je overal en altijd via het internet aan de documenten in je persoonlijke virtuele ‘workspace’ of werkplek. Google Docs gaat verder en biedt complete virtuele kantoorsoftware (tekstverwerker, rekenblad en presentatiesoftware). Die kun je altijd en overal starten in elke recente webbrowser, zelfs op een recente gsm. In tegenstelling tot bij Microsoft hoef je dus geen locale software te draaien om de documenten in je persoonlijke virtuele werkplek te creëren of te bewerken.

SaaS Microsoft Office Live Workplace en Google Docs verkeren beide in testfase. Dat merk je aan de kinderziekten die er nog in zitten. De dienst van Microsoft werkt soms erg traag, terwijl de virtuele applicaties van Google nog in de kinderschoenen staan en niet geschikt zijn voor het echte kantoorwerk. We zien hier wel de toekomst: software zal niet meer lokaal werken, maar aangeboden wordt als een overal en altijd bereikbare webdienst. Daar bestaat zelfs al een typisch informatica-acroniem voor: SaaS, ofwel ‘Software as a Service’.

Conclusie Google Docs heeft als voordeel dat het op meerdere platformen en zelfs mobiel werkt, terwijl Microsoft je traditiegetrouw met handen en voeten wil vastbinden aan Windows. Als Google Docs ooit helemaal op punt staat, zal het daarom een geduchte concurrent zijn voor Microsoft Office.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content