Surroundsysteem in de vorm van een balk

Zowat alle tv- en hifi-fabrikanten hebben tegenwoordig zogenaamde soundbars in het gamma: compacte en mooi ogende surround geluidssystemen geïntegreerd in een balk. Wij bekeken er eentje van Philips.

Zowat alle tv- en hifi-fabrikanten hebben tegenwoordig zogenaamde soundbars in het gamma: compacte en mooi ogende surround geluidssystemen geïntegreerd in een balk. Wij bekeken er eentje van Philips.

Soundbars zijn populair bij bezitters van platte tv’s en aanhangers van een strak interieur. Deze compacte surroundsystemen nemen minder ruimte in beslag dan een klassiek surroundsysteem. Ze zien er strak en modern uit en kunnen zelfs tegen een muur worden bevestigd, waar ze een mooi geheel kunnen vormen met een eveneens aan de muur bevestigde platte lcd- of plasma-tv. De Philips Ambisound HTS8140 Soundbar is een knappe, pikzwarte verschijning. De “bar” of balk bevat de hoofdluidsprekers en een dvd-speler. Ze is iets langer dan een meter en iets dieper dan 10 cm. De soundbar is daardoor ongeveer even breed en diep als een doorsnee 42-inch lcd-tv.

Weggewerkt Het nodige bevestigingsmateriaal om de soundbar veilig in een (stevige) muur te schroeven wordt standaard meegeleverd. Alle kabels kunnen netjes worden weggewerkt achter een wegneembare klep. Een vrij dikke hoofdkabel moet je verbinden met de meegeleverde kloeke, blinkend zwarte subwoofer annex versterker. Die kun je ergens uit het zicht opstellen. De hoofdkabel is daarvoor lang genoeg. Als je liever niet opteert voor muurbevestiging, heeft Philips een elegante tafelstandaard (Philips STS8001/00) in het aanbod waarmee je Flat TV’s van 37 tot 47 inch zonder veel gedoe met de soundbar kunt integreren. Die standaard was niet meegeleverd en hebben we niet uitgetest.

Geluidskwaliteit De Philips Ambisound HTS8140 Soundbar simuleert surroundgeluid door middel van de Philips Ambisound-technologie. Twee 2,5-inch woofers en een soft dome tweeter in het midden simuleren samen met vier 2,5-inch woofers links en rechts een traditioneel 5.1 geluidssysteem. Het systeem kan zowel Dolby- als DTS-signalen weergeven. De soundbar presteert redelijk goed bij videomateriaal, maar overtuigt veel minder bij muziekweergave. Ze is eigenlijk niet geschikt om op een serieuze manier mee naar muziek te luisteren, zeker niet naar kwaliteitsmuziek zoals klassiek of jazz.

Conclusie De Philips Ambisound HTS8140 Soundbar lijkt ons vooral iets voor designfreaks die hun “strakke interieur met 42-inch (of meer) platte tv aan de muur” niet willen laten ontsieren door losse luidsprekers. De geluidskwaliteit is redelijk voor surroundmateriaal, maar wat ons betreft totaal onbruikbaar voor serieuze muziekbeleving. Het klinkt allemaal wel luid, dat wel. En de prijs valt al met al ook nog mee (adviesprijs 999 euro).

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content