Touchscreen gsm’s worden betaalbaar

De tijd dat aanraakschermen enkel in dure smartphones werden ingebouwd zijn we stilaan voorbij. Zo lanceerde Samsung onlangs de Star (S5230), een betaalbare nieuwkomer in het full touch-gamma.

De tijd dat aanraakschermen enkel in dure smartphones werden ingebouwd zijn we stilaan voorbij. Zo lanceerde Samsung onlangs de Star (S5230), een betaalbare nieuwkomer in het full touch-gamma.

De Samsung Star is een quad-band gsm met een 3,2 megapixel camera, mp3-speler en fm-radio. Een prijskaartje van 169 euro voor een dergelijk toestel is niet abnormaal zou je denken. Als het toestel uit die prijsklasse ook nog beschikt over een touchscreen is dat wel opmerkelijk. De Samsung Star beschikt over een degelijk 3-inch touchscreen en is zeer compact en slank (104 x 53 x 11,9 mm).

TouchWiz Het aanraakscherm liet zich tijdens onze test vlot bedienen. Daarnaast kan je beroep doen op de bekende TouchWiz User Interface met Mobile Widgets die we eerder zagen op de door ons geteste Samsung Omnia SGH-i900. Wil je een widget gebruiken, dan kan je het eenvoudig uit de balk slepen. Nadien sleep je het terug in de balk en je scherm is weer netjes. Dankzij Haptic Feedback krijg je een korte trilling ter bevestiging wanneer je iets aanklikt. Dit is erg handig en wij weten deze functie erg te waarderen. Niet onbelangrijk: ook het bellen en sms’en gaat vlot en de gesprekskwaliteit is goed. We verwachten eigenlijk ook niet anders anno 2009. Helaas ontbreekt een secundaire camera, zodat video-telefonie niet tot de mogelijkheden behoort. Dankzij Gesture Lock kan je het toestel ontgrendelen of een toepassing starten door een bepaalde letter te tekenen op het scherm. Deze functie werkte vrij goed tijdens onze test.

Internet Opvallend aanwezig in de Widget-balk zijn de internet-widgets zoals bijvoorbeeld YouTube en MySpace. Denk er echter wel aan dat de telefoon geen ondersteuning biedt voor wlan zodat je geen gebruik kan maken van je lokale netwerk en je dus altijd zal moeten betalen voor internettoegang via je mobiele operator. Ook High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA) wordt niet ondersteund. De telefoon ondersteunt GPRS en EDGE voor dataverbindingen. Dat maakt onder andere het bekijken van filmpjes op YouTube mogelijk. Dankzij de ingebouwde accelerometer sensor draait het scherm automatisch mee als je het toestel draait bij bijvoorbeeld het bekijken van filmpjes of het weergeven van foto’s.

Conclusie De Samsung Star is een goed toestel dat beschikt over een groot aantal multimediafuncties. Helaas ontbreekt ondersteuning voor wlan en hsdpa. Het touchscreen is van vrij goede kwaliteit, maar is slecht zichtbaar in volle zon. Al bij al is dit toestel met zijn adviesprijs van 169 euro zeker zijn geld waard.

Nick Kinschots Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content