Uitgebreide functionaliteit in stijlvolle verpakking

De meest recente high-end smartphones worden uitgerust met een aanraakgevoelig scherm. De Nokia N96 heeft nog een traditioneel scherm, maar toch is dit een zeer geavanceerde toestel. Een test moet uitwijzen of deze smartphone zijn mannetje kan staan.

De meest recente high-end smartphones worden uitgerust met een aanraakgevoelig scherm. De Nokia N96 heeft nog een traditioneel scherm, maar toch is dit een zeer geavanceerde toestel. Een test moet uitwijzen of deze smartphone zijn mannetje kan staan.

De N96 is de opvolger van de Nokia N95. Hij beschikt over meer intern geheugen (16 GB tegenover 8 GB) en is ook iets compacter en lichter. Nog een nieuwigheid is live tv-kijken via DVB-H (digitale tv via gsm). DVB-H is overigens bij ons nog niet actief, maar komt er binnenkort wellicht wel aan. In Nederland zou DVB-H wel al werken. De N96 heeft ook een strakker design dan zijn voorganger en ziet er gladder uit. Dit komt vooral door de platte toetsen. Het lijkt wel of je een smartphone met aanraakgevoelig scherm in je handen hebt, hoewel dit natuurlijk niet het geval is.

Bediening Zoals zijn voorganger heeft de N96 ook het ‘dualslide’-bedieningssysteem. Als je hem naar boven schuift, verschijnen de nummertoetsen zoals bij een gewone gsm. Als je hem naar beneden schuift, zie je de multimediatoetsen waarmee je het afspelen van multimediabestanden bedient, of die je kan gebruiken om er mee te gamen. Als je de multimediatoetsen uitschuift, kun je de N96 bedienen als een minispelconsole. Omdat de N96 geen aanraakgevoelig scherm heeft en ook een minitoetsenbord ontbeert, is hij niet geschikt om er onderweg kantoordocumenten mee te bewerken. Maar voor alle andere functies (bellen, sms’en, internetten, filmpjes en muziek afspelen etc.) is de manier van bedienen van de N96 vaak juist praktischer, omdat je meer met een hand en rechtstaande kunt doen.

Internet De webbrowser werkt goed: pagina’s worden verkleind en je kunt door te grote pagina’s navigeren met behulp van de navigatietoetsen en een cursor die op het scherm wordt getoond. Die bedien je met de cursortoets onder het scherm. Je kunt het scherm ook in landschap draaien en dan zie je wat meer van brede webpagina’s. De N96 heeft net zoals zijn voorganger een ingebouwde digitale camera met een resolutie van vijf megapixel. Bij afgedrukte foto’s stellen we vast dat een camera-gsm toch nog altijd niet kan tippen aan een volwaardige digitale camera.

Conclusie De N96 kan veel, maar hij is wel heel duur (rond de 700 euro). Voor dat geld kun je de apparaten (gsm, digitale camera, spelconsole) ook apart kopen en krijg je een betere kwaliteit. Het nadeel is dan wel dat je deze apparaten allemaal apart moet meezeulen en dat is niet altijd even handig. Je betaalt dus niet alleen voor de functies, maar ook voor de verregaande integratie van die functies in een stijlvolle verpakking. Het is logisch dat dit tot compromissen leidt op het gebied van kwaliteit, functionaliteit en levensduur van de accu. De N96 lijkt minder geschikt voor professioneel gebruik (e-mailen, onderweg kantoordocumenten bewerken). Het is eerder een smartphone voor consumenten die onderweg willen gamen, surfen, muziek beluisteren en filmpjes bekijken en die niet op een centje meer of minder moeten kijken.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content