Ultraplatte laptops

We testten de Lenovo ThinkPad X300 en vergeleken hem met de Apple MacBook Air. Beide zijn zeer platte laptops, maar de ThinkPad heeft wel een ingebouwde dvd-rw drive en meer aansluitingen dan de MacBook Air.

We testten de Lenovo ThinkPad X300 en vergeleken hem met de Apple MacBook Air. Beide zijn zeer platte laptops, maar de ThinkPad heeft wel een ingebouwde dvd-rw drive en meer aansluitingen dan de MacBook Air.

De ThinkPad X300 ziet er uit als elke andere ThinkPad: pikzwart, stevig gebouwd en met een goed toetsenbord. De Apple MacBook Air ziet er niet helemaal uit als elke MacBook, want hij is veel platter; de champagnekleur is wel hetzelfde en over het toetsenbord zijn we ook hier best tevreden. Beide notebooks zijn iets groter dan een vel A4-papier, maar passen dankzij zijn hun lage gewicht en geringe hoogte (ca. 1,9 cm) in een grote bruine enveloppe. De ThinkPad X300 is met zijn 1,5 kg wel een klein beetje zwaarder dan de MacBook Air, die 1,36 kg weegt.

UItrusting Dat verschil in gewicht voel je overigens nauwelijks en in ruil krijg je bij de ThinkPad wel een ingebouwde multistandaard dvd-rw en volwaardige aansluitingen op de achterkant en zijkant: 3 x USB 2.0, 1 x Gigabit Ethernet, 1 x D-SUB VGA en 2 x audio (in en uit). De MacBook Air heeft een optionele externe dvd-rw drive (gewicht: 309 gr) en slechts drie aansluitingen, die verborgen zitten achter een wat zwak aanvoelend klepje aan de rechteronderkant: 1 x USB 2.0, 1 x video (maar je hebt dan nog een speciale conversiekabel nodig ook) en een geluidsuitgang. Apple en Lenovo gebruiken beide Intel Core 2 Duo processoren voor hun platte laptops. Bij de MacBook Air draait die aan 1,8 GHz; bij de ThinkPad X300 slechts aan 1,2 GHz. De TFT-schermen van beide notebooks hebben een diagonaal van 13,3 inch (ca. 34 cm). Het scherm van de MacBook Air biedt met 1.200 x 800 pixels een lagere breedbeeldresolutie dan dat van de ThinkPad X300 (1.440 x 900 pixels). In de schermrand zit bij allebei een webcam ingebouwd. Beide notebooks hebben verder WiFi 802.11b/g/n en Bluetooth 2.0 aan boord.

Prestaties We voerden op beide notebooks onze standaard Windows-benchmarks uit. Deze notebooks zijn grafisch ongeveer even snel. Ook in de PCMark Vantage benchmark presteren ze ongeveer op hetzelfde niveau (PCMark 1956 voor de MacBook Air en PCMark 1814 voor de Lenovo ThinkPad X300). De Windows Experience Index (WEI) is bij beide notebooks dezelfde, namelijk een gemiddelde score van 3,5.Kijken we naar de autonomie, dan doet de ThinkPad X300 het veel beter dan de Apple MacBook Air. Gemeten onder Windows Vista houdt de MacBook Air het ongeveer 144 minuten uit op een volle accu, terwijl de ThinkPad X300 zomaar eventjes 304 minuten autonomie biedt. We moeten er wel bij vertellen dat de MacBook Air het onder MacOS.X inzake autonimie veel beter doet: dan moet je toch 250 à 270 minuten kunnen halen.

Conclusie Als we rekening houden met alles dan is de Lenovo ThinkPad X300 de duidelijke winnaar van deze vergelijkende test van ultraplatte notebooks. Je krijgt meer waar voor je geld en de uitrusting is ook beter. Toch betaal je heel wat extra als je graag plat gaat op notebookgebied. De Lenovo ThinkPad X300 kost 2.759 euro, terwijl je voor een vergelijkbare Apple MacBook Air zelfs 2.878 euro moet neertellen. Een gewone notebook met vergelijkbare prestaties zal een flink stuk goedkoper zijn. Maar die is dan natuurlijk wel zwaarder en onhandiger om mee te nemen.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content