Universele lader is beter voor het milieu

In 2010 wordt een nieuwe, energiezuinige universele gsm-lader gelanceerd, die zal helpen om de uitstoot aan broeikasgassen te reduceren.

In 2010 wordt een nieuwe, energiezuinige universele gsm-lader gelanceerd, die zal helpen om de uitstoot aan broeikasgassen te reduceren.

Consumenten gooien jaarlijks 51.000 ton stroomladers weg wanneer ze upgraden naar een nieuwe gsm of smartphone. Dankzij de Universal Charger Standard (UCS) van de International Telecommunications Union (ITU), een onderdeel van de Verenigde Naties, behoort die verspilling binnenkort tot het verleden. De universele lader blijft werken als je van gsm verandert, zelfs al is die van een andere fabrikant. Daardoor zullen er veel minder nog functionerende laders nutteloos worden weggegooid. Ook dat zal de milieubelasting verminderen. De nieuwe lader gebruikt de micro-USB interface die nu ook al ingeburgerd is bij mp3-spelers en smartphones van sommige fabrikanten, waaronder BlackBerry. De micro-USB interface is nog iets compacter dan de mini-USB interface die al veelvuldig wordt gebruikt bij laders voor Microsoft Windows Mobile smartphones. De nieuwe laders zullen een energielabel hebben van vier sterren of hoger. Dat betekent dat ze tot drie keer efficiënter met energie omspringen dan een gewone lader, zodat consumenten ook zullen besparen op het stroomverbruik. Fabrikanten zijn niet verplicht de nieuwe universele gsm-lader te gebruiken. De verwachting is echter dat de meerderheid dat wel zal doen. De lader werd trouwens ontwikkeld in nauwe samenwerking met de GSMA, de belangenvereniging van gsm-fabrikanten. Mogelijk leidt de nieuwe lader tot kostenbesparingen en dus tot lagere gsm-prijzen. Laders maken nu ongeveer 6 tot 8 procent uit van de totale prijs van een gsm. De nieuwe laderstandaard zal het voor fabrikanten ook eenvoudiger maken om zogenaamde noodladers op de markt te brengen. Fabrikanten zoals APC, A-Solar, Easy Energy en Power Traveller maken nu al compacte noodbatterijen waarmee je gsm’s, smartphones en mp3-spelers kan opladen wanneer je niet in de buurt bent van een stopcontact. Sommige van die noodladers kunnen zelfs via ingebouwde zonnepanelen worden opgeladen. Die noodladers worden geleverd met een veelvoud aan adapters voor zoveel mogelijk verschillende soorten stroomaansluitingen. Een universele aansluiting zal de kostprijs van die noodladers naar beneden halen. Bovendien is een en dezelfde aansluiting een pak eenvoudiger in het gebruik.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content