Van mobiele telefoon naar navigatiecomputer

McGuider is software waarmee je een slimme mobiele telefoon of smartphone uitrust met gps-functionaliteit. Of dit ook echt werkt, moet een test uitwijzen.

McGuider is software waarmee je een slimme mobiele telefoon of smartphone uitrust met gps-functionaliteit. Of dit ook echt werkt, moet een test uitwijzen.

McGuider is een softwareproduct van het Slovaakse Sygic en Belgisch-Nederlandse Tele Atlas. Wij bekeken McGuider Europa 2009 dat wordt geleverd op een geheugenkaartje. Het type hangt af van de mobiele telefoon waarvoor je het koopt. Momenteel kun je McGuider gebruiken op de Windows Mobile-gebaseerde smartphones van HTC, Sony Ericsson, Samsung en Toshiba. Het werkt ook op de Symbian S60-gebaseerde mobieltjes van Nokia. De software gebruikt de interne gps-chip van het mobieltje, maar werkt ook met een externe Bluetooth-gps als je dat wenst. Wij testten de Windows Mobile-versie (op een Sony Ericsson Xperia X1).

Installatie Je installeert McGuider Europa 2009 vanaf de geheugenkaart. (Er is ook een dvd-versie die je installeert via de synchronisatiesoftware van je mobieltje, maar die hebben wij niet geprobeerd.) De installatie start op de meeste mobieltjes automatisch zodra je het kaartje erin steekt. Mogelijk moet je via bestandsbeheer het installatieprogramma opstarten. Dat wordt in de meertalige handleiding allemaal goed uitgelegd. Er is een unieke registratiesleutel die je moet invullen, waarna de software vast met je mobieltje verbonden is. Je kunt het dus niet op meerdere mobieltjes installeren. Je kunt de software wel verplaatsen naar een ander mobieltje. Dan moet je de registratie eerst via een hulpprogramma ongedaan maken, waarna je het kaartje in een andere gsm kunt steken om daar de installatieprocedure dan opnieuw te doorlopen.

Werking McGuider tovert je mobieltje om in een volwaardige navigatiecomputer, compleet met een uitgebreide database van nuttige plaatsen en flitslocaties. Ben je gewend te werken met TomTom of met MIO dan zul je met McGuider geen enkel probleem ondervinden. De kaarten zijn overzichtelijk en er zijn vele opties, waaronder de mogelijkheid om gewaarschuwd te worden wanneer je de maximale toegelaten snelheid met x procenten overschrijdt of wanneer je een snelheidscamera nadert. Er zijn zelfs enkele extra’s, zoals een kleine database met een overzicht van de belangrijkste verkeersregels van alle Europese landen

Conclusie McGuider Europa 2009 werkt snel en goed, hoewel dit natuurlijk ook afhangt van de snelheid van het mobieltje waarop je het installeert en van de accuraatheid van de gps-chip in dat mobieltje. Maar als dat allemaal in orde is (zoals dat het geval is bij de Sony Ericsson Xperia X1) dan tovert McGuider je smartphone voor weinig geld om in een volwaardige gps. Het enige wat nog ontbreekt is verkeersinformatie, maar voorlopig zijn er dan ook geen mobieltjes met ingebouwde TMC. En verkeersinformatie via het internet (zoals bij TomTom) ontbreekt in McGuider. De vraagprijs is ook heel redelijk. Een geheugenkaartje met McGuider Europa 2009 kost 79,99 euro. Er is ook een versie voor Noord-Amerika die evenveel kost. De dvd-versie kost 59 euro.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content