Verzekeraars mogen gegevens van fitnesstrackers niet gebruiken

De nieuwe Huawei Watch Fit. © Huawei

Er komt mogelijk een verbod voor verzekeringsmaatschappijen om gegevens van fitnesstrackers en gezondheidsapps te gebruiken. Ook mogen ze hun prijzen en dekkingsgraad niet laten afhangen van de bereidheid van een klant om zo’n app te installeren. De Kamercommissie Economie heeft een wetsvoorstel van de PS in die zin goedgekeurd.

Elektronicafabrikanten brengen tegenwoordig massaal fitnesstrackers en (hun slimmere broertjes) smartwatches op de markt. De gadgets houden fysieke activiteiten bij, registreren de verbrande calorieën, controleren het lichaamsgewicht, monitoren het risico op een te hoge bloeddruk of diabetes, of meten de slaapkwaliteit.

Onderscheid tussen gezond en minder gezond

Alle geregistreerde gegevens belanden in een gezondheidsapp op de smartphone. De data kunnen perspectieven bieden op medisch vlak, maar volgens de indieners van het wetsvoorstel dreigen er risico’s op verzekeringsvlak. Zo zijn er buitenlandse voorbeelden van verzekeraars die toegang eisen tot dergelijke gegevens om bepaalde voordelen aan te bieden, waardoor ze meteen een onderscheid kunnen maken tussen gezonde en minder gezonde mensen.

Bij de auto-aansprakelijkheidsverzekering bestaat in België al het model pay as you drive. Daarbij wordt in het voertuig een toestel geïnstalleerd dat bepaalde parameters registreert, zoals het remmen, de acceleraties of de aangehouden snelheid. Van die metingen hangt dan af of een voordelig tarief wordt verkregen. De PS wil voorkomen dat een gelijkaardig systeem het levenslicht ziet op gezondheidsvlak.

‘De ziekteverzekering moet gebaseerd zijn op een model dat uitgaat van gedeeltelijke of gehele onderlinge waarborging van de ziekterisico’s, zonder discriminatie die gebaseerd is op de gezondheidstoestand’, aldus Kamerlid Christophe Lacroix.

Partner Content