Vloerstaande luidsprekers van Amerikaanse makelij

De Amerkikaanse fabrikant SVSound is begonnen met het maken van subwoofers, maar bouwt nu ook luidsprekers. Net als bij de subwoofers was het uitgangspunt een zo goed mogelijke luidspreker te bouwen voor een betaalbare prijs. Wij bekeken de MTS-01 vloerstaande modellen.

De Amerkikaanse fabrikant SVSound is begonnen met het maken van subwoofers, maar bouwt nu ook luidsprekers. Net als bij de subwoofers was het uitgangspunt een zo goed mogelijke luidspreker te bouwen voor een betaalbare prijs. Wij bekeken de MTS-01 vloerstaande modellen.

De fabrikant begon met kleine luidsprekers: de S-serie (‘S’ staat voor ‘small’ of ‘klein’). Die werden overal ter wereld aangenaam verrast onthaald. Verschillende reviewers prezen het kleine surroundsysteem met een SVSound subwoofer de hemel in. Hoog tijd dus om de lat wat hoger te leggen met de M-serie, waarbij de M staat voor ‘medium’ of ‘middelgroot’. De MTS-01 mag dan middelgroot zijn, een kleine jongen is het zeker niet. Hij is 1 m 4 cm hoog, 26 cm breed en 33 cm diep. Eén luidspreker weegt bovendien 29 kg. De samenstelling bestaat uit een tweeter en twee midwoofers in een 2,5-wegbezetting. Dat wil zeggen dat de middelste woofer voor de middentonen zorgt en de twee woofers samen voor de bassen. Een midwoofer geeft zowel midden- als lage tonen weer.

Zuilsamenstelling SVSound koos voor twee dezelfde midwoofers: Tymphany Peerless met een diameter van 18 cm en een conus uit het door Tymphany gepantenteerde Nolex materiaal. De tweeter is een Scanspeak AirCirc D3400-6600 en dat is een verrassing, omdat deze erg duur is en gewoonlijk alleen terug te vinden is in veel duurdere luidsprekers. De behuizing is van het basreflextype, wat wil zeggen dat een poort met inwendige pijp voor extra krachtige bassen zorgt. De MTS-01 heeft zelfs twee basreflexpoorten, één voor elke midwoofer. Deze basreflexpoorten zitten achteraan de luidspreker, wat dus betekent dat je die op minstens een halve en liefst één meter van de achterwand moet opstellen. De kast is opgebouwd uit vrij dik MDF en heeft interne steunbalken om alles zo akoestisch dood mogelijk te maken. De kast is in matzwart, maar heeft houten zijpanelen in een houtsoort naar keuze. SVSound levert momenteel eik, rozenhout en hoogglanzend pianozwart zonder meerprijs.

Evaluatie De MTS-01 zijn bij uitstek geschikt voor moderne muziekgenres, al kunnen ze zich ook goed uitleven met laatromantische klassieke muziek. Waar echter meer subtiliteit vereist is, zoals bij barokmuziek of akoestische jazz, heb je toch al vlug last van luistermoeheid. Bij muziek waar cello’s, contrabassen of basgitaren een prominente rol spelen, is een subwoofer bij zowat elke luidspreker en dus ook bij deze een aanwinst. Toch als het om een goeie muzikale subwoofer gaat. Maar ze doen het ook erg goed zonder sub. En als je ze in een surroundinstallatie gebruikt en naar films kijkt, kun je nauwelijks iets beters vinden.

Conclusie De SVSound MTS-01 is een echt meubelstuk. De luidsprekers zijn hoogwaardig afgewerkt en er is duidelijk niet bespaard op de constructie. Ook de gebruikte weergave-onderdelen zijn van een erg hoog niveau. Het geluid is vol, rijk en toch gedetailleerd. Wel typisch Amerikaans ‘in your face’. In deze prijscategorie is er heel wat concurrentie en dan kan SVSound deze concurrenten toch wel een poepje laten ruiken met deze speakers. Als je houdt van een stevig geluid en de plaats hebt om ze goed neer te zetten, zou je ze beslist eens moeten evalueren. Met de 45-dagen geld-terug-garantie kun je dat.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content