Windows Bing-laptop voor spotprijs

Asus EeeBook F205 © Asus

Asus lanceert met zijn EeeBook F205 een Windows-laptop die slechts 219 euro kost. Als besturingssysteem wordt Windows 8.1 met Bing gebruikt, een goedkope versie van Microsofts besturingssysteem die de concurrentie moet aangaan met goedkope Google Chrome-laptops.

Windows 8.1 met Bing is geen nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem, maar een erg goedkope editie of “SKU” van Windows 8.1 die door fabrikanten gratis op hun goedkoopste hardware mag worden geplaatst. Asus is een van de eerste bedrijven die hiervan profiteert. Vanaf medio december zul je de EeeBook F205 laptop kunnen kopen voor slechts 219 euro. Andere fabrikanten zoals HP zullen snel volgen. Microsoft hoopt zo een beetje de groeiende populariteit van erg goedkope Google Chrome- en Android-laptops en -tablets te kunnen counteren.

Het gezegde dat als iets gratis is, jij de koopwaar bent, gaat natuurlijk ook op voor Windows 8.1 met Bing. In deze Windows-versie is Microsofts zoekmachine Bing de standaardzoekmachine binnen Internet Explorer. In de praktijk is dat natuurlijk niet anders dan bij de gewone versie van Windows 8.1, maar fabrikanten mogen bij deze versie expliciet geen andere zoekmachines bundelen.

Als gebruiker kun je echter achteraf vrij de standaardzoekmachine wijzigen in een andere, of een andere browser als standaard kiezen. Ook kun je de vooraf geïnstalleerde Bing-apps verwijderen als je dat wil. In feite is er dus vanuit gebruikersstandpunt geen verschil tussen deze ‘gratis’ Windows en de ‘gewone’ Windows 8.1.

De Asus EeeBook F205 lijkt op wat nog niet zolang geleden een netbook heette. Het is een lichte, kleine laptop met een Intel Atom-processor (de quad-core Z3735F), 2 GB geheugen en een 11,6-inch scherm met led achtergrondverlichting en een resolutie van 1366 x 768 pixels. Deze EeeBook meet 286 x 193,3 x 17,5 mm en weegt slechts 980 gram. De 38 Wh accu houdt het volgens Asus gemakkelijk twaalf uur uit op één lading.

De opslagruimte is net zoals bij een typische ChromeBook beperkt tot 32 GB emmc-flashgeheugen. Voordeel hiervan is wel dat de laptop supersnel opstart of uit de slaapstand weer wakker wordt. Nadeel is dat je nauwelijks opslagruimte overhoudt. Maar je krijgt wel 500 GB cloudopslag cadeau van Asus, aangevuld mete 1 TB cloudopslag bij Microsoft OneDrive. Bovendien kun je het interne opslaggeheugen nog uitbreiden met een geheugenkaartje.

De twee usb-poorten zijn helaas van het tragere 2.0-type. Ook de wifi-netwerkkaart is van het tragere Wireless-N type. Verder krijg je nog een microhdmi-poort en Bluetooth 4.0.

De Asus EeeBook F205 zal verkrijgbaar zijn in grijsblauw en wit en kost zoals gezegd 219 euro. Inbegrepen is een abonnement van 1 jaar op Microsoft Office 365. Deze notebook ligt vanaf medio december in de winkel.

Ga je overigens op zoek naar reviews van de EeeBook F205 weet dan dat dit model internationaal verkocht wordt als EeeBook X205.

Bron: www.diskidee.be

Partner Content