Zacht geprijsde Android tablet bij Aldi

Aldi verkoopt sinds woensdag 17 juli 2013 een Medion tablet voor 199 euro. Is het “zo veel voor zo weinig geld” zoals de folder beweert? We onderzoeken het aan de hand van de specificaties.

De Medion Lifetab MD98382 (E10310) die Aldi verkoopt, heeft een 10,1-inch (25,7 cm) HD-multitouch-beeldscherm, zowat het meest voorkomend formaat bij tablets. Ook met de resolutie van 1.280 x 800 pixels is niets mis, al is het geen full HD – daarvoor zijn minstens 1.920 x 1080 pixels nodig.


HD Ready (720 pixels) wordt wel ondersteund. De reclame claimt verder “een briljante weergave en een bijzonder grote kijkhoek”. Laat dat nu net de eigenschappen zijn van de betere, maar ook veel duurdere IPS schermen (In-plane switching), maar deze Lifetab MD98382 heeft dat niet.


Processor en besturingssysteem

Medion monteerde een ARM Cortex A9 processor in deze tablet. Het is een dual core die werkt aan 1,6 GHz. Hiermee behoort hij tot de snellere processors. Hij kan beroep doen op een werkgeheugen van 1 GB DDR3.


Als besturingssysteem gebruikt de Lifetab MD98382 (E10310) het vrij recente Android Jelly Bean 4.1. Voor al dan niet gratis apps kan je terecht bij de Google Play Store.


Een nieuwe feature in Android Jelly Bean 4.1 is “Project Butter”. Dat is een collectie technische aanpassingen die ervoor moeten zorgen dat Android vlotter en vloeiender werkt en je een “zo glad als boter” gevoel geeft.


Opslagruimte en aansluitingen

De interne opslagruimte is 16 GB groot. Een deel hiervan wordt al opgesoupeerd door vooraf geïnstalleerde apps. Echt riant is dat niet, maar gelukkig kan je het zeer eenvoudig uitbreiden tot 64 GB via een microSD-/SDHC-/SDXC-geheugenkaart.


Ook op het gebied van aansluitingen is er niets mis met deze tablet: een mini-HDMI uitgang waarmee je je tablet kan verbinden met tv of computerscherm en een micro-USB 2.0 met USB-hostfunctie. Je kunt hier niet alleen een externe USB stick of harde schijf op aansluiten, maar ook een muis of klavier.


Verder zitten er nog een micro SD-/SDHC-/SDXC-kaartlezer en een aansluiting voor een koptelefoon op. Op het internet geraak je via WiFi (met de snelle 802.11-n norm) en ook Bluetooth 2.1 is aanwezig.


Besparingsronde

Tot hier oogt het plaatje wel erg mooi voor 199 euro, rest dus de vraag waar je op inboet. Ten eerste ontbreekt een ligplaats voor een SIM-kaart. Je bent voor de internetverbinding dus aangewezen op je draadloos thuisnetwerk, een publieke hotspot of het WiFi-netwerk in je vakantiehotel.


In deze tablet zit ook geen GPS-module. Je Lifetab MD98382 (E10310) gebruiken als vervanger van je TomTom zit er dus niet in, net zo min als het taggen van je vakantiefoto’s met de coördinaten van de opnamelocatie.


Deze tablet heeft twee camera’s, maar die stammen nog uit een vorig tijdperk. De camera op de voorzijde is een 0,3 megapixel model, waarschijnlijk 640 x 480 pixels. De camera op de achterzijde levert maximaal 2 megapixel. Dat is voldoende zonder meer voor vakantieherinneringen.


De tablet heeft een 6000 mAh Li-polymeer accu. Medion claimt een autonomie van 6 uur. Ter vergelijking: in de Medion Lifetab MD 99300 (S9714), een tablet die midden december vorig jaar te koop was aan 399 euro, zat een zwaardere accu die tot 9 uur autonomie bood.


Conclusie

199 euro voor een 10-inch tablet is niet veel geld. Bij Aldi Duitsland spelen ze het zelfs klaar om diezelfde tablet aan 179 euro aan te bieden. Dat de Medion Lifetab MD98382 (E10310) dan ook heel wat beperkingen heeft tegenover tablets die meer dan het dubbele kosten is logisch. Zitten er bij die zwakkere punten zaken bij die voor jou essentieel zijn, laat deze tablet dan liever links liggen. Zo niet, dan krijg je bij deze aanbieding toch wel “veel voor weinig geld” zoals de reclame stelt.


Bron: www.diskidee.be

Partner Content