Zeer snelle externe schijf van LaCie

LaCie claimt de snelste draagbare externe schijf ter wereld te hebben. De 1TB Little Big Disk haalt snelheden tot 1.375 MB per seconde over een Thunderbolt 2-aansluiting.

De Little Big Disk Thunderbolt 2 van LaCie, inmiddels een merk van het Amerikaanse Seagate Technology, heeft intern twee PCIe Gen 2 ssd’s van 500 GB in RAID0 voor een totale capaciteit van 1 TB. Via een 20 Gb/s bi-directionele Thunderbolt 2-poort op een nieuwe Apple Mac Pro haal je met deze externe schijf overdrachtsnelheden tot 1.375 MB/s voor lezen en tot 1.180 MB/s voor schrijven.


Sluit je twee Little Big Disks parallel aan op de Mac Pro dan zijn zelfs leessnelheden tot 2.600 MB/s mogelijk. Dit zijn de maximale snelheden. LaCie haalde die in een AJA System Test bij aansluiting op een 15-inch MacBook Pro 2.0 Ghz Quad Core en 8 GB RAM met een blokgrootte van 32 k met RAID0. De werkelijke snelheden zijn uiteraard afhankelijk van de gebruikte RAID-modus, van de gebruiksomgeving en andere factoren.


Dergelijke hoge overdrachtsnelheden zijn vooral nuttig bij foto- en videobewerking. Met de Little Big Disk kun je 300 GB aan 4K-videomateriaal in minder dan drie minuten kopiëren, wat uiteraard een flinke tijdbesparing betekent voor de editor.


De nieuwe Apple Mac Pro heeft trouwens twee Thunderbolt 2-poorten. Daarop kun je vijf LaCie Little Big Disks én een 4K-beeldscherm in serie schakelen met maar één kabel. Bovendien kun je het videomateriaal overal met je meenemen. De Little Big Disk werkt uiteraard ook op de eerste generatie Thunderbolt-poort, maar dan daalt de maximaal haalbare snelheid.


De Little Big Disk heeft een grote, thermogereguleerde ventilator, maar die wordt alleen ingeschakeld indien nodig en produceert bijna geen geluid. Tijdens de gewone werking van de schijf zorgen twee aluminium platen voor de afvoer van de warmte die de ssd’s produceren.


Je kunt de ssd’s in de Little Big Disk Thunderbolt 2 naar keuze configureren als RAID0, RAID1 of JBOD. LaCie levert Intego Backup Manager Pro en LaCie Private-Public AES-256 bit encryptie gratis mee. De schijf weegt 620 gram en meet 4 x 14 x 8,5 cm.


De Lacie Little Big Disk 1TB kost 1.259 euro en heeft een garantie van drie jaar.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content