ZEN mediaspeler met draadloze functionaliteit

De ZEN X-Fi is Creative’s nieuwste trots. Deze multimediaspeler is voorzien van een flashgeheugen, Creative’s X-Fi technologie en WiFi mogelijkheden.

De ZEN X-Fi is Creative’s nieuwste trots. Deze multimediaspeler is voorzien van een flashgeheugen, Creative’s X-Fi technologie en WiFi mogelijkheden.

De naam van deze multimediaspeler komt van de X-Fidelity technologie. Creative gebruikt deze technologie, die gecomprimeerde audiobestanden digitaal moet verbeteren, al een tijdje. De afgespeelde muziek klinkt daardoor voller en dieper. Met de ZEN X-Fi is Creative er voor het eerst in geslaagd deze technologie ook in een draagbare multimediaspeler te verwerken. Dit lukte tot nog toe niet omdat de technologie te energieverslindend was. Dit probleem wist Creative nu op te lossen.

Draadloos De Creative ZEN X-Fi meet 55 x 83 x 12,5 mm en weegt 70 gram. Net als bij de Creative Zen is het 2,5-inch scherm liggend geplaatst en net als bij de Zen moeten 16,7 miljoen kleuren zorgen voor een optimaal beeld. De bediening gebeurt aan de hand van negen selectieknoppen en vier functieknoppen. De resetknop bevindt zich aan de zijkant naast de usb-poort en de audio-output. De aan/uit-knop bevindt zich aan de achterzijde en doet tevens dienst als blokkeer-knop. Daarnaast zit er aan de zijkant nog een luidspreker, een microfoon en een sd-kaartsleuf. Naar onze mening is het geheel heel stijlvol uitgewerkt. De batterij kan een indrukwekkende 25 uur audio afspelen (15 uur met de luidspreker en 5 uur video). Je moet de batterij daartoe via de bijgeleverde usb-kabel ruwweg vier uur opladen. De speler die wij testten heeft een geheugen van 16 GB. Je kan er dus een behoorlijke voorraad muziek, video’s en foto’s op opslaan. Wanneer je niet toekomt kan je ook nog een geheugenkaart gebruiken. De 16 en 32 GB versies zijn voorzien van wireless lan, de 8 GB versie niet. Met deze feature kan je a/v-bestanden van je pc streamen naar je speler. Bovendien kan je via wlan chatten met vrienden.

MP3 met X-Fi Het geluid pur-sang, zonder enige aanpassing, klinkt goed via de X-Fi. Voor een draagbare speler is het geluid van zeer goede kwaliteit. De middentonen, bassen en hoge tonen zijn goed in evenwicht en geven een heldere klank. Deze klank wordt ook goed ondersteund door de oortjes van hoogwaardige kwaliteit (EP-830) die meegeleverd worden met de Creative ZEN X-Fi. Soms klinken de hoge tonen en bijvoorbeeld de ‘s’- of ’t’-klanken van de vocals wat te schel in de oren. Dit is echter zo met alle draagbare spelers en na een tijdje wen je hier wel aan. Wanneer we wat spelen met de X-Fi Crystalizer en X-Fi Expand valt er één objectief waarneembare rode draad op. Beide snufjes zijn er vooral op voorzien de middentonen te dempen en de hoge en bastonen meer op de voorgrond te brengen. Als je de X-Fi Expand aanzet zonder aan de Crystalizer te komen worden de middentonen te hard naar achter gedrongen, zodat bepaalde segmenten niet meer hoorbaar zijn. Eigenlijk klinkt het een beetje als een luidspreker waar je een handdoek over legt. Je muziek klinkt dus gedempt. Als we de Crystalizer alleen gebruiken wordt alles dan net weer versterkt. De bas mag in sommige gevallen best wel wat meer hebben, maar de hoge tonen worden op deze manier soms zelfs pijnlijk scherp. Dit is zeker zo wanneer je de X-Fi Crystalizer op max zet.

Conclusie De belangrijkste eigenschap waarmee de ZEN X-Fi uitpakt, de X-Fi technologie, brengt niet echt een verbetering van de geluidskwaliteit. Dit minpunt vervaagt echter snel bij de hoge ogen die de speler op andere vlakken gooit. Het geluid dat de speler produceert is van de beste kwaliteit bij spelers van zijn formaat. De goede en aangenaam zittende oortjes ondersteunen dit alleen maar. Het scherm maakt het mogelijk films en foto’s van goede kwaliteit af te spelen. De batterij zorgt ervoor dat je lang kunt genieten van je multimedia. De draadloze connectie is gemakkelijk tot stand te brengen en werkt daarna ook perfect. De bediening van de speler is al bij al goed. De bedieningsknoppen zijn misschien wat ongelukkig gekozen, maar zien er stijlvol uit. En de gepatenteerde gebruikersinterface werkt goed. Bovendien kan je de bediening tot op zekere hoogte personaliseren. Het was aangenaam de ZEN X-Fi te gebruiken..

Peter Schildermans Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content