Gamegroep Embracer gaat splitsen

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Embracer zal zich opsplitsen in drie bedrijven. De Zweedse spelletjesgigant is vooral gekend om het opkopen (en vaak ook sluiten) van gamestudio’s.

De Embracer Group wordt opgesplitst in drie bedrijven, die zich respectievelijk op de markt voor AAA-spellen zullen richten, op indie- en smartphonespellen en op gezelschapsspellen. Dat heeft het Zweedse bedrijf bekendgemaakt. Een en ander zou moeten betekenen dat de bedrijven zich beter op hun core business kunnen concentreren.

U kent Embracer misschien omdat de groep de voorbije jaren een reeks gamestudio’s en andere bedrijven opkocht, waaronder Crystal Dynamics, Eidos-Montréal, Tripwire, Vertigo Games en 4A Games. Tijdens een grote reorganisatie het voorbije jaar werden meerdere van die studio’s gesloten en honderden medewerkers ontslagen. Embracer verkocht ook spelstudio Gearbox vorige maand alweer aan GTA-uitgever Take-Two Interactive.

Door zijn eerdere aankopen heeft Embracer Group wel de rechten over een aantal grote IP’s verworden, waaronder Lord of the Rings en Tomb Raider. Die komen mee in het AAA-bedrijf, dat Middle-earth Enterprises & Friends zal heten. Een tweede bedrijf, Asmodee Group, zal gezelschapsspellen bouwen en brengt ondermeer Catan en Ticket to Ride uit. Het derde afgesplitste bedrijf zal Coffee Stain & Friends heten, en zich op kleinere games en mobile spelletjes richten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content