Apple lanceert iPhone 16: handen aan de knoppen, en hopen op AI

De nieuwe iPhone 16.
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Apple start vrijdag met de verkoop van zijn iPhone 16-serie. Grootste nieuwigheden? Dat hangt dit keer af van waar je op deze aardkloot woont. In de VS is het ontegenzeggelijk de AI-booster die Apple Intelligence heet. In onze contreien zijn het twee extra fysieke knoppen die de bediening moeten vereenvoudigen.

Net als de vorige generatie omvat de iPhone 16-familie twee modellen die telkens verkrijgbaar zijn in twee schermmaten. Instapper is de ‘gewone’ iPhone 16 van 6,1-inch met een prijs vanaf 969 euro voor de versie met 128 GB. De grotere Plus-variant (6,7-inch) is er vanaf 1.119 euro. Beide modellen komen in vijf kleuren, waarvan Ultramarijn, Blauwgroen en Roze nieuw in het gamma zijn. Wetenswaard: de iPhone 15’s van 2023 blijven gewoon in het assortiment en zijn deze week tot 150 euro goedkoper geworden.

Voor de meer veeleisende gebruiker zijn er de iPhone 16 Pro en Pro Max. Ze bieden meer rekenkracht, een extra camera en zijn dit jaar ook groter geworden. De iPhone 16 Pro meet nu 6,3-inch en begint bij 1.229 euro. Jammer genoeg heeft ook dit model standaard slechts 128 GB opslag aan boord, wat echt wel karig is voor de beoogde doelgroep: creatievelingen die foto’s en video’s schieten in de allerhoogste kwaliteit, en bijgevolg te maken hebben met hele grote bestanden. Topmodel 16 Pro Max is de enige uitvoering die standaard 256 GB in de strijd gooit, naast een scherm van liefst 6,9-inch. Dat alles heeft wel zijn prijs en die bedraagt minstens 1.479 euro. De Pro-versies zijn allemaal uitgevoerd in titanium, dat volgens Apple sterker, lichter en meer krasvrij is dan roestvrij staal.

Apple Intelligence

Google heeft Gemini, Microsoft zijn Copilot en bij de iPhone- en Mac-maker luistert de verzameling AI-snufjes naar de naam Apple Intelligence. ‘De iPhone 16 is volledig geoptimaliseerd voor die nieuwe technologie’, zei Apple-topman Tim Cook tijdens de presentatie van de toestellen. Toch is Apple Intelligence niet zozeer een nieuwe feature van de iPhone 16, maar eerder van de volgende generatie besturingssystemen van Apple: iOS 18 voor de smartphones, macOS 15 Sequoia voor de computers, watchOS 11 voor de slimme uurwerken, et cetera.

Behalve in zwart en wit komt de iPhone 16 in drie nieuwe frisse kleuren. © Apple

Het punt is alleen dat je héle recente hardware nodig hebt om straks met de AI-functies van Apple aan de slag te gaan. Naast de nieuwe iPhone 16-familie zijn er slechts twee andere toestellen die in aanmerking komen, de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max. Bij Apple zijn die sinds deze week echter niet meer te koop, in tegenstelling tot de ‘klassieke’ iPhone 15. Elders vind je ze nog wel, vaak afgeprijsd ook, maar ook daar zullen de voorraden naar verwachting snel slinken.

Voor de vele, vaak indrukwekkende mogelijkheden van Apple Intelligence verwijzen we je naar ons eerdere artikel. Kort samengevat helpt de technologie je om op intuïtieve wijze allerlei handelingen te versnellen of taken uit te voeren die voorheen ondenkbaar waren. Zo kan je in gewone mensentaal vragen om die foto op te snorren waarop je een cowboyhoed draagt, of om een unieke emoji te creëren (denk: alien met zonnebril en gele laarzen). En doordat Apple Intelligence weet hoe je agenda eruitziet, en wat op dat moment belangrijk voor je is, kan het systeem bijvoorbeeld ook je notificaties prioriteren. Of ze zelfs samenvatten, zodat je ze op je scherm in één oogopslag ziet.

Digital Markets Act

De mogelijkheden zijn schier eindeloos, maar… voorlopig zullen ze niet beschikbaar zijn in de Europese Unie. En in de regio’s waar je er wél mee aan de slag kan, werkt Apple Intelligence tot nader order alleen in de Engelse taal. Om met het EU-verhaal te beginnen: Apple gaat ervanuit dat de nieuwe technologie al gauw voor een volgende aanvaring zal zorgen met de Europese Commissie, die techreuzen met zijn recente en strenge DMA-wetgeving grote beperkingen oplegt. Apple lag al meermaals in de clinch met Europa en voelt duidelijk weinig voor nieuwe conflicten, waarbij wellicht gezwaaid wordt met megaboetes. In plaats daarvan kijkt het de kat liever nog even uit de boom en heeft het de uitrol van zijn AI-technologie in de EU voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Niet dat de rest van de wereld wél meteen kan proeven van Apple Intelligence. Integendeel, voorlopig werken de functies alleen in de Verenigde Staten. In december worden enkele andere Engelstalige markten toegevoegd, met name het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Ondersteuning voor de talen Frans, Spaans, Chinees en Japans volgt ‘ergens’ in 2025, voor het Nederlands is nog geen timing bekend. Het is dus niet alleen wachten op de EU-lancering, maar ook op een Apple Intelligence-versie die je gewoon in je moedertaal kan ‘aanspreken. Slimme assistenten die je in een vreemde taal moet commanderen, hebben immers nog nooit tot succes geleid. Kortom, het zou nog wel eens héél lang kunnen duren voordat we in de lage landen optimaal gebruik kunnen gaan maken van Apple Intelligence.

De Pro-versies van de iPhone 16 kregen opnieuw een behuizing in titanium (met keuze uit vier kleuren).

Handige knoppen

Wat heeft de iPhone 16 dan wél te bieden in onze contreien? In de eerste plaats betere, en meer krachtige hardware voor dezelfde prijs als voorheen. Zo is de nieuwe A18-processor volgens de fabrikant 30 procent sneller dan de chip van de iPhone 15, en presteert de 5-core GPU (de grafische processor) zelfs 40 procent beter dan voorheen. Bij de Pro-reeks zorgt de nieuwe A18 Pro-krachtbron (met 16-core Neural Engine) voor respectievelijk een 15 procent snellere CPU en 20 procent krachtiger GPU. Apple claimt daarmee de snelste smartphone-processor van dit moment in huis te hebben.

De grootste tastbare vernieuwingen zijn dan weer de twee extra knoppen die Apple aan de iPhone toevoegde. De eerste is een programmeerbare actieknop die je zelf de gewenste functie geeft. Denk aan het (snel) starten van de voicerecorder, een timer of app als Shazam. Je kan de button zelfs zo instellen dat ie overdag de agenda oproept en ’s avonds de zaklampfunctie van de telefoon activeert.

De andere button is een aanraakgevoelige Camera Control-knop. Fotograferen wordt hiermee makkelijker dan ooit: met één klik activeer je de camera-app, met een tweede klik maak je de foto. Maar daar blijft het niet bij. Wanneer je de button half indrukt, krijg je snel toegang tot functies als zoomen en scherptediepte. Door met je vinger over de lengte van de knop te ‘vegen’, kan je deze instellingen nauwkeurig aanpassen, en dat zonder de hele tijd met je vinger op het scherm te zitten. Waar Apple Intelligence beschikbaar is, kan je de Camera Control-knop ook gebruiken om (à la Google Lens) info over je omgeving op te vragen. We zagen bijvoorbeeld hoe je de datum op een concertposter met één druk op de knop kan toevoegen aan je agenda.

Ruimtelijke kiekjes

De iPhone-camera’s zelf kregen uiteraard ook een upgrade. De instapmodellen beschikken nu over een 48 MP Fusion-camera met 2x Telephoto (zeg maar ‘optische zoom’) en een 12 MP Ultrawide-camera die ook macro-opnames schiet. Speciaal voor bezitters van een Apple Vision Pro kunnen de smartphones voortaan ook zogeheten Spatial-foto’s maken, waar je met de VR-bril als het ware in rond kan kijken.

Het camera-eiland van de Phone 16 Pro-modellen is nog wat imposanter, met Fusion- én Ultrawide-lenzen van elk 48 megapixel en een Telephoto-camera met 5x optische zoom (brandpuntsafstand 120mm). Cineasten kunnen dan weer professioneel video’s en slo-mo’s opnemen in 4K-kwaliteit aan 120 beeldjes per seconde.

Een laatste nieuwigheid die evenmin onvermeld mag blijven, is dat de iPhone 16 verbinding kan maken met een satelliet. Zo kan je, wanneer er geen mobiel netwerk of wifi beschikbaar is, toch berichten, emoji en zogeheten Tapbacks versturen en ontvangen via iMessage. Deze optie bouwt voort op de feature ‘SOS-noodmelding via satelliet’ die Apple eerder al toevoegde aan zijn smartphones.

De nieuwe iPhones zijn vanaf 20 september verkrijgbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content