Eerste DMA-boete in EU zou naar Apple gaan
De Europese Commissie lijkt van plan om Apple aan te klagen onder de vernieuwde Digital Markets Act. De zaak draait onder meer rond de mogelijkheid van ontwikkelaars om gebruikers naar apps buiten de eigen App Store te sturen.
Specifiek zou de EU het moeilijk hebben met de betaling die Apple vraagt aan ontwikkelaars voor het gebruik van zijn platform, zo schrijft The Financial Times. Volgens geruchten zou die betaling in kunnen gaan tegen de DMA. De Commissie voert daar momenteel onderzoek naar.
De Digital Markets Act is de nieuwe regelgeving die concurrentie in Europa moet bevorderen door grote ‘poortwachters’ als Alphabet en Apple te dwingen om op hun platformen kleinere concurrenten toe te laten. Op overtredingen staan stevige boetes, tot dagelijkse betalingen van 5% van de inkomsten in 24 uur. In Apple’s geval zou dat zo’n 50 miljoen dollar per dag kunnen zijn. Het bedrijf kan zichzelf echter nog wel tegen de aantijgingen verdedigen.
App Store
Apple’s regels rond betalingen in apps zijn ondertussen een oud zeer. Apple roomt een commissie van zo’n 30% af van alle inkomsten die ontwikkelaars halen uit de App Store en Apple’s in-app betalingssysteem. Tegelijkertijd wordt dat systeem ook verplicht voor in-app betalingen, en mogen de meeste ontwikkelaars zelfs geen informatie geven over andere formules die het systeem omzeilen (denk dan bijvoorbeeld aan een streamingabonnement dat je via de website van de dienst zelf aankoopt).
In maart, voordat de DMA in voege ging, gaf de EU Apple al een boete van 1,84 miljard euro omdat het bedrijf op die manier zijn macht in de markt voor muziekstreamingdiensten had misbruikt. Het systeem leidde eerder al tot een reeks rechtszaken, onder meer van Epic Games. In Nederland werd Apple in een van deze zaken ook veroordeeld, specifiek in de sector van datingapps. Die apps mogen in het land het Apple betaalsysteem omzeilen.
In aanloop van de DMA voerde Apple dan aanpassingen uit, maar die werden vrij lauw onthaald. Een en ander zou nu kunnen culmineren in een stevige kater voor de techgigant. Het onderzoek zou nu dus lopen, en het uiteindelijke resultaat zal hoe dan ook nog even op zich laten wachten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier