Review: OnePlus Pad 2 – Snel, en nog slim ook

Pad 2 © OnePlus

Richtprijs - 549 euro

Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Uit Android-hoek had Apples iPad tot nu toe vooral concurrentie te duchten van Samsung. Maar er is een kaper op de kust, en die heet OnePlus. Het Chinese merk bracht in de voorbije vijftien maanden niet minder dan drie tablets uit. Data News hield de gloednieuwe OnePlus Pad 2 tegen het licht.

De Pad 2 is de opvolger van de OnePlus Pad uit het voorjaar van 2023. Tussen die beide toestellen verscheen nog de Pad Go, een ‘budgettablet’ van 299 euro. De nieuwe Pad 2 kost met 549 euro net niet het dubbele, maar profileert zich dan ook als een flagship. Als schot voor de boeg: dankzij het Snapdragon 8 Gen3-platform is het alvast de snelste Android-tablet van dit moment.

Net als zijn voorganger kan je de Pad 2 desgewenst uitbreiden met een magnetisch opklikbaar Smart Keyboard en een pennetje, de Stylo 2. Beide accessoires kregen een paar nuttige updates, waar we straks nog op terugkomen.

Slanke verschijning

De Pad 2 is een slanke verschijning van slechts 6,49 mm ‘dik’. OnePlus voorzag het toestel van een 12,1-inch display dat een resolutie biedt van 3.000 x 2.120 beeldpunten bij een pixeldichtheid 303 ppi. Daarmee is het beeld scherper dan dat van de toptablets van Apple en Samsung. De piekhelderheid bedraagt een mooie 900 nits.

Om de beelden te allen tijde vloeiend te houden, schakelt het LCD-scherm dynamisch tussen verversingssnelheden gaande van 30Hz tot 144Hz. Voor de weergave van een eBook zijn immers minder ‘beeldjes per seconde’ nodig dan voor een actiegame, en door op tijd op de rem te trappen weet de tablet zuiniger om te gaan met de batterij. Een in-screen vingerafdruksensor ontbreekt en dat vinden we jammer. Je kan het toestel desgewenst wel ontgrendelen via gezichtsherkenning.

Pad 2 © OnePlus

De grootste blikvanger van het scherm is evenwel Open Canvas, een feature die is overgewaaid van de foldable van de fabrikant, de OnePlus Open. Met een gezwinde vingerbeweging plaats je twee of zelfs drie apps naast elkaar. Dat was op de vouwtelefoon van OnePlus al prettig, maar op het grote scherm van deze tablet komt Open Canvas pas echt tot zijn recht. Zo kan je bijvoorbeeld in Chrome een vakantiebestemming opsnorren, terwijl je in een tweede app met iemand chat en een derde als muziekspeler gebruikt – om maar wat dwarsstraten te noemen.

Standaard opent het OxygenOS-besturingssysteem de drie apps in hun ‘optimale formaat’, waardoor er twee volledig en één gedeeltelijk in beeld verschijnen. Een tap volstaat om die laatste app ook in volle glorie te zien, maar als je de drie toepassingen per se op één scherm wil persen, dan kan dat door met vier vingers een knijpbeweging te maken. De apps worden dan wel iets kleiner weergeven, met aan de onder- en bovenkant een balk. Apple heeft met Stage Manager een gelijkaardig snufje om te multitasken in huis, maar de methode van OnePlus is wat meer ‘straight forward’ en bevalt ons daarom wel.

Tijdbesparende snufjes

Open Canvas is een mooi voorbeeld van hoe de Pad 2 de productiviteit van de gebruiker kan verhogen. Van dat soort tijdbesparende snufjes heeft deze tablet er opvallend veel. Daar moeten we wel meteen bij vertellen dat een deel pas zal worden toegevoegd – via updates – nadat het toestel op 1 augustus officieel uitkomt. In sommige gevallen is het een kwestie van dagen, andere updates staan gepland voor september en ‘eind 2024’.

Een impressie van de Open Canvas-functie, hier met twee apps naast elkaar. © MvdV

In de loop van augustus wordt de Pad 2 eerst uitgebreid met One Touch Transmission, al gaat het daarbij om een feature die alleen relevant is voor wie ook over het Smart Keyboard beschikt. One Touch Transmission laat de gebruiker in de eerste plaats toe om pijlsnel bestanden naar de tablet te versturen, zelfs als die vergrendeld is, simpelweg door zijn OnePlus-smartphone tegen het toestel te houden. Of beter gezegd: tegen het aangesloten toetsenbord. De NFC-chip (Near Field Communication) die voor de verbinding wordt gebruikt, zit namelijk niet in de Pad 2 maar in het Smart Keyboard.

Slim gezien wel van OnePlus: One Touch Transmission ondersteunt immers niet alleen een snelle en makkelijke bestandsoverdracht, maar blijkt ook de snelste manier om toegang te krijgen tot enkele hele coole features van de iPad 2, zoals Content Sync en Remote File Access (die we zo verder zullen toelichten). Of hoe OnePlus de NFC-chip bewust niét in de tablet zelf heeft gestopt, zodat er ongetwijfeld een pak meer Smart Keyboards zullen worden verkocht – een accessoire van 149 euro.

One Touch Transmission stelt overigens nóg een belangrijke voorwaarde. We vertelden al dat je een OnePlus-telefoon dient te bezitten, maar dat moet ook nog eens een bijzonder recent model zijn uit het topgamma. Bij de introductie werkt de feature uitsluitend samen met de OnePlus 11(R) en 12(R). Zelfs de geavanceerde OnePlus Open en gloednieuwe Nord 4 staan niet in de lijst met ondersteunde toestellen. Of liever: nog niet, want de fabrikant belooft dat er later dit jaar support komt voor bijkomende modellen.

Toegang op afstand

Wat mis je voorlopig nog, zonder One Touch Transmission en de juiste smartphone? Allereerst Content Sync. Als de toestellen met elkaar verbonden zijn, stelt deze functie je in staat om de foto’s, video’s en screenshots die je met je smartphone hebt gemaakt direct te bekijken en bewerken op het grote scherm van de Pad 2. Nog noemenswaardig is Remote File Access. Zoals de naam al aangeeft, geeft deze feature je van op afstand toegang – via je telefoon – tot de bestanden die op de Pad 2 zijn opgeslagen.

Maar goed, deze twee features kregen wij vooralsnog niet aan de praat. Waarschijnlijk omdat One Touch Transmission nog niet beschikbaar was, maar het zou ook kunnen dat het samenhangt met enkele andere toekomstige updates. Een andere mogelijke oorzaak is dat OnePlus geen enkele moeite heeft gedaan om de vele functies van de tablet deftig te documenteren. Je ‘mag’ het allemaal lekker zelf uitzoeken. Voor de gemiddelde consument, die van de helft van deze features het bestaan niet eens kent, is dat onbegonnen werk. Als OnePlus meeleest: het siert jullie dat er weinig tot geen bloatware (ongevraagde software, nvdr.) is voorgeïnstalleerd op de Pad 2. Maar een overzichtelijke tutorial-app is bij dit toestel echt geen overbodige luxe.

Pad 2 © OnePlus

OnePlus-account

One Touch Transmission is gelukkig niet de enige manier om de tablet aan je smartphone te koppelen. Door op beide toestellen in te loggen met hetzelfde (gratis aan te maken) OnePlus-account, krijg je immers toegang tot een aantal nuttige Multi-Screen Connect-mogelijkheden.

Cellular Data Sharing is er een van, en verklaart meteen waarom de Pad 2 niet over een simkaartslot beschikt. In een notendop: zodra je buiten het bereik van een wifi-netwerk bent, schakelt de tablet automatisch en feilloos over op het 5G-signaal van de telefoon. Het bespaart je de omslachtige tethering-methode, waarbij je van je smartphone eerst een hotspot moet maken. Ook wanneer je smartphone naar een ander wifi-netwerk overschakelt, switcht de Pad 2 automatisch mee. Erg praktisch!

Daarnaast is er App Relay, waarvoor OnePlus goed gekeken heeft naar Handoff van Apple. In een notendop: met App Relay kan je (onvoltooide) taken op je telefoon voortzetten op de tablet, precies waar je was gebleven. Denk aan documenten die je op het grotere scherm wil afwerken, maar evengoed aan het verder oppikken van een video of digitaal boek. App Relay werkt nog lang niet met elke app, maar met belangrijke toepassingen als Microsoft Outlook en Teams, Adobe Acrobat en WhatsApp lukt het prima. Die applicaties hoeven niet fysiek op de tablet te staan, maar laten zich bedienen alsof dat wel het geval is.

Pad 2 © OnePlus

Over bedienen gesproken: met de functie Scherm spiegelen kan je de complete inhoud van je smartphone-display naar de tablet ‘beamen’. De virtuele telefoon verschijnt dan in een venstertje dat je, dankzij Open Canvas, naast een andere applicatie kan plaatsen. Je kan de smartphone op deze manier volledig bedienen, maar het is eveneens mogelijk om content van het ene naar het andere toestel te kopiëren. Dat werkt evengoed met een URL of een tekstpassage uit een mail, als met een foto of video. Via de functie Clipboard Sync is het klembord overigens op elk moment cross-toestel beschikbaar: het smartphonescherm spiegelen is daarvoor dus geen must.

Kunstmatige intelligentie

Bij de optiek van de Pad 2, bestaande uit een hoofdcamera van 13 megapixel en een selfiecamera van 8 MP, gaan we niet te lang stilstaan. Voor een tablet kunnen ze ermee door, maar vakanties en andere hoogtepunten vertrouw je toch beter toe aan de lenzen van een goeie smartphone. Wél zitten er een paar leuke AI-snufjes in de foto-applicatie van OnePlus, die intussen ook hun weg hebben gevonden naar enkele smartphones van het merk (zoals de Nord 4 die we onlangs nog reviewden).

Met AI Eraser elimineer je eenvoudig storende objecten uit een foto, simpelweg door ze te omlijnen of te ‘overschilderen’. Een tool om personen uit de foto te verwijderen ontbreekt evenmin. Een aanverwant gereedschap is Smart Cutout, waarmee je – met één aanraking van je vinger – zogeheten stickers genereert van personen of objecten.

De kunstmatige intelligentie van het toestel beperkt zich niet tot fotografie. In september voegt OnePlus namelijk een uitgebreide AI Toolbox aan de tablet toe. Die omvat onder meer het onderdeel AI Speak dat tekst kan voorlezen, en AI Writer waarmee je ‘originele’ teksten kan genereren op basis van beeldmateriaal of wat getypte info. Recording Summary is dan weer een hulpmiddel om opgenomen audio om te zetten in tekst of in een beknopte samenvatting. Of deze tools ook beschikbaar zullen zijn in het Nederlands, was op het moment van schrijven nog niet duidelijk.

De Stylo 2, het verbeterde pennetje voor de Pad 2. © OnePlus

Specificaties en accessoires

Van de technische specificaties noemden we al het Snapdragon 8 Gen3-platform dat de MediaTek-chipset van het vorige model vervangt. Onder de metalen motorkap in Nimbus Grey vinden we verder 16 GB RAM, 256 GB opslagruimte (niet uitbreidbaar) en een potige batterij van 9.150mAh met een standby-tijd tot 43 dagen. Volledig opladen duurt 81 minuten, mits je gebruik maakt van de (niet meegeleverde) 67W SuperVOOC-charger. Een USB-C-kabel zit wel in de verpakking. Audioliefhebbers geven we nog mee dat de Pad 2 is uitgerust met zes luidsprekers per kant en gecertificeerd is voor de weergave van Hi-Res Audio bij gebruik van een gekwalificeerde set oortjes of hoofdtelefoon.

Zoals gezegd biedt de Pad 2 ook ondersteuning voor een stylus. De nieuwe OnePlus Stylo 2 biedt volgens de fabrikant niet minder dan 16.000 niveaus van drukgevoeligheid. Je kan er meteen mee aan de slag in een app als Notities, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk je Google-zoekopdracht in je eigen handschrift neer te pennen. Het pientere pennetje klikt magnetisch op de tablet, waarna de geïntegreerde batterij automatisch weer wordt opgeladen.

Ook het Smart Keyboard kreeg een update. Het bevat nu een extra rij toetsen bovenaan, met snelkoppelingen naar de Google Assistent, screenshotfunctie, schermvergrendeling en een trits mediaknoppen. Daarnaast is het touchpad een pak groter geworden. Bij het opklikbaar klavier hoort ook een magnetische backcover, die tevens dienstdoet als stand. De helling is traploos instelbaar van 110° tot 165°, en als je liever wat verder van het scherm zit, kan je toetsenbord en tablet loskoppelen en toch gewoon verder blijven typen. Eén minpunt helaas, en dat is dat OnePlus het klavier uitsluitend in een QWERTY-variant levert.

Bij het klavier hoort een beschermde cover die tevens dienstdoet als (traploos) verstelbare stand. De uitsparing is bestemd voor de achterste camera van het toestel. © OnePlus

Prijs en beschikbaarheid

De OnePlus Pad 2 is te koop vanaf 1 augustus en krijgt een richtprijs mee van 549 euro. Het optionele, magnetisch opklikbare toetsenbord kost 149 euro en de nieuwe Stylo 2 verwisselt voor 99 euro van eigenaar.

Conclusie

Met de Pad 2 levert OnePlus een hele krachtige Android-tablet af, met een snelle processor, een mooi en haarscherp 3K-scherm, een puik geluid en enkele uitstekende (optionele) accessoires. Voor de doorsnee gebruiker zijn dat, samen met de flexibiliteit van Open Canvas, de eigenschappen die uiteindelijk het belangrijkst zijn. Alleen zul je dan voor jezelf moeten uitmaken of je een Android-toestel prefereert, of toch een iPad – nog altijd dè referentie op de markt, met een veel uitgebreider ecosysteem aan apps. Qua prijs zit de OnePlus Pad 2 een beetje tussen de ‘gewone’ iPad en de iPad Air in.

Makkelijker kiezen wordt het als je ook over een OnePlus-smartphone beschikt. Bezitters van zo’n telefoon worden extra in de watten gelegd met een arsenaal aan handige bijkomende functies, zoals App Relay, Clipboard Sync en Cellular Data Sharing. Met name voor deze doelgroep waarderen we de Pad 2 met een hoge score van viereneenhalve ster (en laten we zeggen een vier voor wie een smartphone van een ander merk heeft). Een beetje jammer alleen dat de fabrikant de systeemeisen voor de sidekick erg hoog legt, want voorlopig dien je minimaal over een OnePlus 11 te beschikken – de flagship smartphone van 2023. Hopelijk worden er gaandeweg nog wat meer betaalbare compatibele modellen aan het lijstje toegevoegd.

Het enige wat we echt missen op de Pad 2 is een vingerafdruksensor. Oh ja, en een degelijke tutorial – iets waar OnePlus écht werk van moet maken. Want wat heb je aan al die vernuftige functies, als je niet eens weet dat ze bestaan, laat staan dat je ze weet te vinden?

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content