Review: OnePlus Nord 4 – 5G in een Full Metal Jacket

Nord 4. © OnePlus

Richtprijs - vanaf 499 euro

Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

OnePlus heeft in de Italiaanse stad Milaan vier nieuwe gadgets onthuld. Naast een tablet, smartwatch en een stel oortjes zag ook de Nord 4 het levenslicht. Die nieuwe midrange-smartphone, volgens de fabrikant het eerste 5G-toestel met een metalen unibody, konden we voorafgaand aan het event al enkele dagen aan de tand voelen.

Metalen mobiele telefoons zijn, zeker in het hogere segment, een tijdlang buiten beeld geweest. Dat had vooral te maken met het feit dat voor een 5G-verbinding grotere antennes én een sterker signaal nodig zijn dan voor 3G/4G-communicatie. Met een metalen behuizing werd dat signaal simpel gezegd te hard geblokkeerd. Zo was de situatie althans tot nu toe, want met de Nord 4 claimt OnePlus het probleem te hebben opgelost.

Nord 4
© OnePlus

Nieuw antenneontwerp

Want de OnePlus Nord 4 ís een 5G-telefoon met een metalen unibody, en daar leek het toestel tijdens onze (weliswaar vrij korte) testperiode alvast geen hinder van te ondervinden. Integendeel zelfs. Door gebruik te maken van een metalen behuizing, die niet ‘dik’ hoeft te zijn om stevigheid te bieden, is de telefoon met 7,99 mm de slankste Nord tot nu toe geworden. Al is dat zonder de camera’s gerekend, die zo’n anderhalve millimeter ‘uitpuilen’. Zoals gebruikelijk past een beschermhoes daar wel een mouw aan.

Aan de basis van het 5G-compatibele metalen jasje ligt een nieuw antenneontwerp. Je kan het herkennen aan de twee streepjes aan elke zijkant, ter hoogte van de slider waarmee je het toestel in de trilstand of stille modus zet. Helemaal gesloten is het metalen unibody overigens niet. Rond de camera’s ontwaren we een strook van zo’n vier centimeter hoog uit glas (of kunststof, dat konden we niet achterhalen). Dat is vast niet alleen een esthetische keuze geweest, maar evengoed bedoeld om de antennes van deze Nord wat meer ‘lucht’ te geven.

Gul updatebeleid

Een tweede bijzonderheid van de Nord 4 die we willen benoemen, is niet zozeer een feature maar wel een belofte. Fabrikant OnePlus garandeert namelijk dat de smartphone vier jaar lang Android-updates zal ontvangen, en niet minder dan zes jaar beveiligingsupdates. Dat is weliswaar geen record meer (Samsung en Google beloven zeven jaar lang updates voor bepaalde modellen), maar voor een midrange-toestel is het best lang, en het updatebeleid van OnePlus was nog niet eerder zo gul.

Zulke updates zeggen evenwel weinig over de ‘souplesse’ van een smartphone. Mobiele telefoons raken na verloop van tijd steevast minder performant, en om te registreren in welke mate de toestellen ‘aftakelen’ bestaat er zoiets als Fluency Testing. De Nord 4 scoort bijzonder goed op die proef, die de telefoon als het ware versneld laat verouderen: het is tot nu toe de enige smartphone die kan pronken met een TÜV SÜD Fluency 72 Month A-beoordeling, wat in de praktijk wil zeggen dat het toestel tot pakweg 2030 ‘voldoende soepel’ zal blijven werken.

Display van dienst is een 6,74-inch Super Fluid AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120Hz. Het telt 2.772 × 1.240 beeldpunten (goed voor 1,5K-resolutie) en heeft een pixeldichtheid van 450 ppi. Ook de piekhelderheid van 2.150 nits mag gezien worden in dit segment. Ter opfrissing: hoe hoger de piekhelderheid, hoe beter het display ‘afleesbaar’ blijft in fel zonlicht.

Regen en zonneschijn

OnePlus voorzag de Nord 4 tevens van AquaTouch. Die feature zorgt ervoor dat je het display ook tijdens een regenbui, of met je natte vingers vanuit het bad, moeiteloos kan blijven bedienen. Nattigheid is sowieso geen probleem, want het toestel is sowieso waterdicht volgens de IP65-certificering.

AquaTouch zat tot nu overigens uitsluitend op de flagships van OnePlus. Een ander snufje dat is overgewaaid uit het hogere segment, en dan meer specifiek uit de OnePlus 12-serie, is ProXDR. Deze technologie analyseert de foto’s en video’s in je bibliotheek, en zorgt bij de weergave ervan voor een optimale helderheid, ongeacht in wat voor omgeving je de opnames bekijkt. De beelden worden daarbij niet bewerkt; het is puur een slimmigheid van het display.

Het camera-eiland van de Nord 4 oogt imposant, maar dat is ook wel een stukje stoerdoenerij. Wie de optiek van naderbij bekijkt, ziet dat de lenzen zelf heel wat kleiner zijn dan de behuizing waarin ze zijn weggewerkt. En dus waren we aangenaam verrast dat de hoofdcamera van 50 megapixels, buitenshuis en op een zonovergoten dag, amper onder hoeft te doen voor de optiek van de OnePlus 12, de huidige flagship-telefoon van de Chinese fabrikant.

4K-videokwaliteit

Wanneer de lichtomstandigheden wat minder goed worden, treden er wél verschillen op. De kiekjes zijn dan wat fletser van kleur, en ook wat minder scherp en gedetailleerd. Maar goed, de OnePlus 12 kost zowat het dubbele, dus verschil moet er zijn. Over de hoofdcamera met Sony LYT-600-sensor kunnen we verder nog meegeven dat ie over optische beeldstabilisatie beschikt, en video’s inblikt in een maximale kwaliteit van 4K bij 60 fps.

1/4

2/4

3/4

4/4

1/4

2/4

3/4

4/4

Achter de tweede lens gaat een ultra-wide camera van 8 MP met een gezichtsveld van 112° schuil. Ook die levert prima plaatjes af, alleen zie je aan de randen van foto’s duidelijk wat meer lensvervorming optreden dan bij de optiek van een absolute topsmartphone. Denk aan een auto die langgerekter oogt, een muurtje dat breder wordt of een rond object dat wat wordt afgeplat. Het is niet ongebruikelijk in deze prijsklasse, en als het je echt stoort, weet dan dat beeldbewerkingssoftware als Adobe Photoshop tools aan boord hebben om dergelijke lensvervormingen te corrigeren.

AI-goocheltrucs

Een verhaal over de camerasnufjes van de Nord 4 is niet compleet, zonder even stil te staan bij de AI-functies om je foto’s te verbeteren. Momenteel beperken die zich nog tot enkele tools om ongewenste personen of objecten op een intelligente manier te verwijderen. Het resultaat is over het algemeen zeer goed, en zelfs bij complexe wisoperaties brengt de telefoon het er meestal prima van af. De AI-goocheltruc gebeurt niet volledig op de smartphone zelf, en dus is er wel een internetverbinding (én je expliciete goedkeuring) voor nodig. Later dit jaar volgt er nog een AI Groupfie-functie, die ervoor zorgt dat iedereen mooi simultaan naar de camera kijkt en dat niemand per ongeluk met de ogen knippert.

Het resultaat van de functie ‘Intelligent verwijderen’ bij een tamelijk complexe compositie.

Snellere chipset, grotere batterij

Op de Nord 4 ontwaren we verder nog een selfiecamera van 16 MP. Maar een telelens met optische zoomfunctie ontbreekt, en ook voor macroshots (opnames van heel dichtbij) ben je bij dit toestel aan het verkeerde adres. Voorganger Nord 3 had wél nog een (derde) lensje voor macro’s, maar de resultaten daarvan stelden ronduit teleur. Dan kan je zo’n camera beter helemaal achterwege laten, en je wat meer focussen op features waar je écht iets aan hebt, en dat is ook precies wat OnePlus heeft gedaan.

We noemden al het voorbeeld van de metalen, waterdichte behuizing, maar daarnaast kreeg het toestel ook een aanzienlijk snellere chipset. De MediaTek Dimensity 9000 van de Nord 3 maakte plaats voor een Snapdragon 7+ Gen3. Dat plusje lijkt een detail, maar het betekent in de praktijk een 65 procent snellere CPU en liefst 130 procent snellere GPU (de grafische rekenunit) dan bij de ‘gewone’ Snapdragon 7 Gen3.

Ook de batterij is weer wat krachtiger geworden, en ging van 5.000 naar 5.500mAh. Het verklaart waarom de camera’s niet langer verticaal maar horizontaal gepositioneerd zijn; dat resulteerde volgens de fabrikant voor meer plaats in het toestel voor de grotere accu. De Nord 4 ondersteunt snelladen met SuperVOOC-technologie, en laadt daarmee in slechts 28 minuten op van 1 naar 100 procent.

Voor die speciale adapter (die zo’n 50 euro kost) moet je voortaan wel zelf zorgen, want OnePlus levert hem niet langer mee. Opladen met een andere adapter is geen probleem, maar kan wel gevoelig langer duren. Voor de volledigheid: de kabel van USB-C naar USB-C zit wel in de verpakking.

Andere noemenswaardige specificaties van de Nord 4 zijn Wi-Fi6 en Bluetooth 5.4, de mogelijkheid om twee simkaarten te plaatsen, en de ingebakken IR-afstandsbediening voor je televisie, settopbox, AV-apparatuur en dies meer.

Prijzen en beschikbaarheid

De OnePlus Nord 4 is vanaf 8 augustus verkrijgbaar in de kleuren Oasis Green, Obsidian Midnight en Mercurial Silver, waarbij de laatste uitvoering aan de achterzijde een opvallend strepenpatroon heeft. Voor het model met 12 GB RAM en 256 GB opslaggeheugen betaal je 499 euro, de versie met 16GB/512GB verwisselt voor 599 euro van eigenaar.

Conclusie

De Nord 4 is een puike middenklasser die origineel verpakt zit in een Full Metal Jacket. We merken een flinke snelheidsboost ten opzichte van zijn voorganger, naast een grotere batterij en een sterk verbeterd updatebeleid. Jammer wel dat je met de camera’s geen macro’s kan maken, maar je kan in deze prijsklasse nu eenmaal niet alles hebben. Dat de macrolens van de Nord 3 geschrapt is, vinden we geen gemis: die opnames waren echt ondermaats. Iets minder te spreken zijn we over de prijs. Ja, je krijgt voor 499 euro (het instapmodel) nog steeds veel smartphone voor je geld. Maar de nieuwe Nord kost wel 50 euro meer dan zijn voorganger, en daar kreeg je wél nog een SuperVOOC-adapter bij. Begrijp ons niet verkeerd: we houden van het milieu, maar we koesteren evenzeer ons banksaldo.

Voor de volledigheid: wie een pre-order plaatst voor de OnePlus, kan als geschenk alsnog kiezen voor een gratis adapter, een beschermhoes, een set Nord Buds 3 Pro-oortjes of een draagtas van TUMI. Dit aanbod geldt zolang de voorraad strekt.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content