Review: Motorola razr 50 ultra – Wanneer ongeveer alles in de plooi valt

Motorola razr 50 ultra. © Motorola

Richtprijs - 1.200 euro

Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Het is exact twintig jaar geleden dat Motorola zijn eerste razr phone uitbracht, die je met een gezwinde handbeweging open en dicht kon klappen. Dat wordt door het bedrijf in stijl gevierd met de introductie van twee nieuwe foldables, de razr 50 en de wat luxere 50 ultra. Data News ontving het topmodel enkele weken ter test, en gaf er een (k)lap op.

In tegenstelling tot de originele RAZR V3 zijn de nieuwkomers uiteraard uitgerust met een écht vouwbaar scherm. Het pOLED-display heeft een diagonaal van 6,9-inch en een FHD+ resolutie van 2.640 x 1.080 pixels. Het toestel is wat smaller dan de gemiddelde ‘klassieke’ smartphone met een dergelijk groot scherm (de aspectratio bedraagt 22:9) en ligt daardoor erg prettig in de hand.

© Motorola

Extern scherm

Wel is de ‘plooi’ wat ons betreft iéts te nadrukkelijk zichtbaar: dat hebben sommige concurrenten wat beter voor elkaar dan Motorola. Aan de andere kant valt dit vooral op wanneer het scherm op zwart staat, en dat gebeurt bij een foldable in de praktijk niet zo vaak: als je ’m niet gebruikt dan klap je ’m immers dicht. Bovendien beschikt de razr 50 ultra natuurlijk nog over een extern scherm. Dat pOLED-display van 4-inch palmt – in dichtgeklapte staat – zowat de hele voorzijde in, en omvat ook de twee camera’s en ledflits van het toestel.

We gebruikten het externe scherm tijdens onze test vaker dan verwacht. Zo is het ruimschoots voldoende om door je notificaties te bladeren, een sms te lezen of je recentste foto’s te bekijken. Je kan ook naar believen ‘panels’ toevoegen, zoals een venster met handige widgets, een uitgebreid weerbericht of een interface voor Spotify.

Dichtgeklapt blijkt de razr 50 ultra ook een heerlijk selfietoestel: het ding past perfect in je handpalm, en om ‘af te drukken’ volstaat een tap op het scherm. En dan is er nog een stel apps dat handig gebruik maakt van het mini-display, zoals een (compacte) calculator, de audiorecorder en een game als Marble Mayhem, een digitale variant van de houten doolhofbak.

Het extra scherm leent zich voor uiteenlopende toepassingen.

Moto AI

De nieuwe razr’s behoren tot de eerste toestellen die standaard zijn uitgerust met Gemini, de AI-assistent van Google. Ook die is in dichtgeklapte staat pijlsnel toegankelijk, gewoon door de aan/uit-knop even ingedrukt te houden. Handig om even de populaire bezienswaardigheden in de buurt op te snorren, of om een recept samen te stellen op basis van de inhoud van je koelkast – om maar wat willekeurige voorbeelden te noemen.

Later dit jaar zal de kunstmatige intelligentie van de smartphones overigens nog worden uitgebreid met het door Motorola zelf ontwikkelde Moto AI, met snufjes als Catch me up (een soort samenvatting van al je meldingen) en Pay attention (dat automatisch transcripties en samenvattingen kan maken).

Google Gemini is standaard aanwezig.

Een vouwbare smartphone staat nog altijd garant voor een hoog-uitpakken-aan-de-toog-gehalte. Maar heeft het concept nu ook concrete voordelen, behalve dat het – zoals gezegd – zeer geschikt is voor selfies? Toch wel. Zo vinden wij dat deze vormfactor zich aangenamer in een broekzak laat wegstoppen dan een klassieke telefoon, waarbij je bij bepaalde bewegingen toch moet oppassen dat ie niet doorbuigt. In de zogeheten Tent-positie is de razr dan weer een hele fijne compagnon voor handenvrije videogesprekken.

Camcorder

Een leuke vondst van Motorola is dat je deze foldable kan gebruiken én vasthouden zoals een goeie ouwe camcorder. Het enige wat je daarvoor moet doen, is de videomodus activeren, het toestel in een hoek van 90 graden vouwen en de razr een kwartslag kantelen. Voor je verschijnt dan de viewfinder, terwijl je met je duim (op de andere schermhelft) intuïtief kan in- en uitzoomen. Wanneer je een of meerdere mensen filmt, kunnen zij op het buitenste scherm bovendien live het resultaat aanschouwen. Dit pluspunt van een foldable geldt uiteraard evenzeer bij het fotograferen van mensen, die zichzelf dan als het ware in een spiegel zien. Kortom, het concept heeft best wel wat voordelen.

De feature brengt ons naadloos bij het camera-eiland van de razr 50 ultra. Dat omvat een hoofdcamera van 50 megapixel (f/1.7) en een telelens van 50 MP waarmee je 2x optisch kunt zoomen, zonder verlies van beeldkwaliteit. Die zoomfunctie is nieuw ten opzichte van de razr 40, maar gaat wel ten koste van de ultra-wide groothoeklens. Je kan met beide camera’s ook opnames maken in 12,6 MP-kwaliteit, waarbij Quad Pixel-technologie vier beeldpunten combineert. Dit zorgt voor Motorola voor extra helderheid bij minder goede lichtomstandigheden. Aan de voorzijde heeft het toestel uiteraard ook nog een selfiecamera, geïntegreerd in een zogeheten punch hole notch, die goed is voor 32 megapixel.

De beeldkwaliteit laat weinig te wensen over: of je nu landschappen, portretten of macro’s schiet, de foto’s zijn steeds scherp en kleurecht. Daarbij moeten we wel opmerken dat sommige (niet-vouwbare) topsmartphones uit deze prijsklasse nog nét wat beter scoren, omdat die toestellen simpelweg meer ruimte bieden voor grotere sensoren, extra lenzen (voor een groter zoombereik) en soms zelfs een derde camera aan de achterzijde. Niettemin behoort de optiek van de razr 50 ultra tot de top binnen het foldable-genre, en is het een duidelijke upgrade in vergelijking met het vorige model.

Een macro-opname van de Motorola razr 50 ultra.

Fashion statement

Zoals bij de meeste nieuwe smartphones steekt het camera-eiland wel een stukje uit, in dit geval zo’n anderhalve millimeter. Het meegeleverde – eveneens plooibare – beschermhoesje weet die ‘afstand’ niet helemaal te overbruggen, waardoor enige voorzichtigheid met betrekking tot de lenzen toch geboden blijft. We zijn sowieso niet zo’n fan van het hoesje. Het biedt nauwelijks bescherming voor het externe display, en de haakjes om het toestel met de (eveneens bijgeleverde) ketting rond de hals te dragen, zitten bij het openklappen soms vervelend in de weg. Aan de andere kant: als fashion statement kan zo’n foldable om je nek wel tellen.

Drie kwart deze telefoon bestaat eigenlijk uit beeldscherm; voor het resterende stukje koos Motorola voor een afwerking in kunstleer, of vegan leather zoals dat ook wel wordt genoemd. Ons testtoestel was uitgevoerd in Spring Green, maar je kan ook kiezen voor Midnight Blue, Peach Fuzz en het nogal extravagante Pink Peacock. Het hoesje en de ketting zijn telkens in dezelfde tint.

Wat je misschien niet meteen zou verwachten van een foldable met vegan leather, is dat het toestel waterdicht is. Toch is Motorola daarin geslaagd. De 50 ultra is IPX8-rated, wat wil zeggen dat ie gedurende een half uur tot anderhalve meter diep in zoet water mag vertoeven.

Reken- en batterijvermogen

De razr 50 ultra is een van de eerste foldables die wordt aangedreven door het krachtige Snapdragon 8s Gen 3 Mobile Platform. Aan boord zijn verder 12 GB RAM en 512 GB opslaggeheugen. Het toestel voelt over de hele lijn dan ook erg vlot aan, met welk scherm je ook in de weer bent.

Het toestel komt met een 4000mAh-accu met ondersteuning voor 45W-snelladen, 15W draadloos opladen én 5W reverse charging. Die laatste feature stelt je in staat om de telefoon te gebruiken om, bijvoorbeeld, compatibele draadloze oortjes of zelfs een andere smartphone bij te laden. Heel snel gaat dat niet, maar in geval van nood is het een welkome extra. Een accu van 4000mAh is overigens best groot voor een plooibare smartphone, maar klassieke mobieltjes uit het topsegment klokken tegenwoordig makkelijk af op 5400mAh of nog hoger, en dat betekent uiteraard ook dat ze een paar uur langer meegaan. Bij meer intensief gebruik is er bij deze razr altijd een kans dat je nét het einde van de dag niet haalt.

Een leuke gimmick op te telefoons van Motorola: om de zaklamp te activeren, volstaat het om even met het gadget te schudden.

Vouwbare telefoons zijn nog altijd tamelijk prijzig, en de de motorola razr 50 ultra vormt daarop geen uitzondering. Het gadget kost 1.200 euro, maar wordt wel compleet geleverd met oplader en beschermhoes. Snelle beslissers ontvangen bij aankoop gratis een set moto buds+ oortje ter waarde van 150 euro.

Conclusie

Bij de Motorola razr 50 ultra valt zo’n beetje alles in de plooi, kopten we al boven deze review. Het vouwbare concept went heel snel, en biedt wel degelijk voordelen – zeker voor creatievelingen die veel foto’s en filmpjes schieten. Onder de plooibare motorkap huist flink wat power, werk- en opslaggeheugen, en ook de camera’s zijn van prima kwaliteit. Verder vinden we de razr 50 ultra ook gewoon een erg mooi toestel, en dat zowel voor haar als voor hem (maar dan misschien zonder het nekkoord en niét in de kleur Pink Peacock). Verbeterpunten zijn er ook. Zo vinden we de plooi iets te nadrukkelijk zichtbaar en is de batterij geen hoogvlieger, al is dat uiteraard onlosmakelijk verbonden met het design.

Ook de prijs is met 1.200 euro natuurlijk niet mals. Mag het wat minder zijn, weet dan dat de gewone (lees: niet-ultra) razr 50 een richtprijs van 900 heeft, en dat je voorgangers razr 40 en 40 ultra intussen voor respectievelijk 500 en 800 euro op de kop tikt. Concurrentie komt vooral van de Galaxy Z Flip, waarvan in de eerste helft van juli hoogstwaarschijnlijk een nieuwe versie (nummer 6) wordt voorgesteld.

© De nieuwe razr 50 ultra, in de uitvoering Spring Green.
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content