YouTube haalt op verzoek deepfakes weg

© Getty Images
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Wie op YouTube een met AI-gegenereerde video van zichzelf terugvindt, kan nu vragen om die weg te halen. Het platform heeft zijn policy aangepast in die zin.

In alle stilte voerde YouTube een wijziging aan zijn regels door die een antwoord moeten bieden op bezorgdheden rond AI. Nu generative AI breed gebruikt en almaar krachtiger wordt, duiken immers ook meer en meer deepfake-videos op waarin echte mensen worden nagebootst. Wie zo een valse versie van zichzelf tegenkomt, kan nu via het privacy request-proces van het platform vragen om dat weg te halen.

Bij een verzoek tot verwijdering krijgt de maker 48 uur om de video zelf te verwijderen, vóór het reviewproces van YouTube begint. Het platform bekijkt daarbij verschillende voorwaarden, waaronder de kwestie of de maker heeft aangegeven dat het artificiële content is. Ook de vraag of de klager als uniek kan worden herkend in de beelden, wordt onderzocht, en of de video satire of parodie is, of op een andere vorm ‘publieke waarde’ heeft. ‘Om in aanmerking te komen voor verwijdering moet de video een realistisch bewerkte of artificiële versie van je uiterlijk bevatten’, leest de nieuwe regel.

Crowdsourced nota’s

In maart introduceerde YouTube al een tool in zijn Creator Studio waarmee makers konden aangeven dat hun content op kunstmatige wijze is gecreëerd. De website experimenteert ook met crowdsourced nota’s die aangeven of een video die met AI is gemaakt misleidend is of gewoon een parodie.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content