Er komt een universele oplader voor mobiele telefoons in 2017, ook voor iPhone en iPad

© Thinkstock
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid een richtlijn aangenomen voor de ontwikkeling van een universele oplader voor alle mobiele telefoons in de EU. De Europese Raad moet de richtlijn wel nog formeel goedkeuren.

Om onnodig elektronisch afval en kosten te reduceren en om het gebruiksgemak van consumenten te bevorderen, moet er een universele oplader ontwikkeld worden voor alle mobiele telefoons in de EU. Een richtlijn hierover werd door een grote meerderheid van Europarlementariërs goedgekeurd (550 tegen 12 stemmen). Overigens moeten niet enkel telefoons, maar ook smartphones, tablets, muzieklezers en digitale fototoestellen compatibel worden met de universele lader, aldus PS-Europarlementslid Marc Tarabella. “Gedaan met kasten waarin 1001 verschillende kabels en laders rondslingeren”, klinkt het.

De Europese Raad moet hier wel nog formeel mee instemmen, en het is de Europese Commissie die uiteindelijk zal bepalen welke types van apparatuur aan deze voorwaarden zullen moeten voldoen. Fabrikanten die zich weigeren aan te passen, riskeren een verkoopverbod in de EU.

Vanaf het moment dat de richtlijn officieel goedgekeurd is, krijgen EU-lidstaten twee jaar de tijd om deze regels te implementeren. Fabrikanten krijgen nog eens een jaar extra om zich er naar te schikken. In 2017 moet de universele oplader dus een feit zijn. Maar dat werd al veel eerder beweerd: in 2009 tekenden de gsm-fabrikanten hier reeds een akkoord over en in 2011 had de universele oplader operationeel moeten zijn.

Als de richtlijn deze keer wél in een wet gegoten wordt, betekent dit volgens de Europarlementariërs dat ook Apple zijn Lightning-aansluiting voor iPhone en iPad moet inruilen voor een micro-usb-aansluiting, de huidige standaard (al is er een opvolger voor micro-usb in de maak).

In Cupertino zal men hier niet blij mee zijn: Lightning is een modernere en compactere standaard, die aan beide kanten aan te sluiten is. Vermoedelijk zal Apple dus wel wat lobbywerk gaan verrichten om een compromis te vinden, verwacht de technologiesite Bright. Dat kan bijvoorbeeld door in de iPhone-doosjes een extra accessoire te voorzien dat micro-usb met Lightning verbindt. There is a Lightning that never goes out?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content