Er komt nooit een Windows 11: ‘Windows 10 is laatste versie van besturingssysteem’

© Microsoft

Windows 10 wordt de laatste grote update van het besturingssysteem van Microsoft. Die beslissing betekent echter niet het einde van Windows, want Windows 10 zal blijvend geüpdatet worden.

Neen, er komt geen Windows 11. Vrijdag maakte Microsoft tijdens zijn conferentie in Chicago bekend dat Windows 10 de laatste versie wordt. “Nu brengen we Windows 10 uit, en omdat Windows 10 de laatste versie is van Windows werken we allemaal nog op Windows 10”, vertelde Jerry Nixon, ontwikkelaar van de Amerikaanse gigant.

Die aankondiging luidt daarom niet het einde van Windows in. De updates zullen gewoonweg continu plaatsvinden, zonder de grote traditionele breuk. De klant zal zelf het moment kunnen kiezen maar ook zelf kunnen bepalen welke apps, zoals Office en Mail, hij wil updaten.

Windows 7 is meest gebruikte besturingssysteem

Die beslissing wordt goedgekeurd door een groot aantal analisten. Een grote update heeft immers veel nadelen. “De ontwikkelaars sloten zich op om een product uit te brengen dat aan verwachtingen van drie jaar geleden voldeed”, verklaart Steve Kleyhans, analist bij Gartner, aan de BBC.

Die verandering van werkwijze zal trouwens helpen om Windows 10 rendabel te maken. Het Amerikaanse bedrijf heeft namelijk veel geïnvesteerd in dat laatste besturingssysteem. Niet alleen voor de creatie ervan maar ook in marketing om de gebruikers ervan te overtuigen om op Windows 10 over te schakelen. Maar de doelstelling van Windows 10 bestond er vooral in de gebreken van zijn voorganger Windows 8 te doen vergeten. Vandaag is Windows 7 echter het meeste gebruikte besturingssysteem, met 60% marktaandeel.

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan continue updates. “Microsoft zal hard moeten werken om updates en nieuwe functies te generen”, meent Kleynhans. “De vraag is ook hoe bedrijven zich zullen aanpassen en hoe Microsoft ondersteuning zal bieden.”

(Trends-Tendances)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content