Eric Schmidt treedt af bij moederbedrijf Google

Alphabet-voorzitter Eric Schmidt © Reuters

Eric Schmidt, de voorzitter van de raad van bestuur van Alphabet, het moederbedrijf van Google, doet een stap terug. Dat heeft het bedrijf donderdag aangekondigd. Schmidt (62) blijft wel lid van de raad en wordt technisch adviseur.

Naar eigen zeggen wil de topman meer tijd besteden aan wetenschap, technologie en filantropisch werk. Schmidt was ceo van Google van 2001 tot 2011. In die periode was hij ook lid van de raad van bestuur van Apple (van 2006 tot 2009). In 2011 werd hij als ceo opgevolgd door Larry Page en werd hij hoofd van de raad van bestuur en adviseur voor het bedrijf.

Google werd ontwikkeld in 1996 en opgericht als bedrijf in 1998 door Larry Page en Sergey Brin. Schmidt was op dat moment (van 1997 tot 2001) ceo van Novell en kwam er pas later bij. Hoewel Google op dat moment al enkele miljoenen dollars had opgehaald, is het pas met de komst van Schmidt dat het bedrijf zich begon te ontwikkelen tot de wereldspeler die het vandaag is.

Larry Page en Eric Schmidt.
Larry Page en Eric Schmidt.© EPA

Schmidt had, in tegenstelling tot Page en Brin, ervaring om een groot technologiebedrijf te leiden en loodste Google naar de beurs. In de jaren nadien kon het bedrijf zich diversifiëren waardoor het veel meer werd dan een zoekmachine met advertenties. Denk maar aan de komst van Gmail, Google Docs, de overname van DoubleClick en Android.

Leuk weetje: kort voor de beursgang in 2004 maakten Larry Page, Sergey Brin en Eric Schmidt de afspraak om gedurende twintig jaar samen te werken. Of die afspraak effectief op papier staat is niet duidelijk, maar dat zou betekenen dat Schmidt nog zeker tot 2024 in de gangen van het Googleplex rondloopt. Tegen die tijd is de aftredend topman 69.

In een verklaring zegt Schmidt zelf dat het juiste moment er is om een stap terug te zetten. Hij verwijst daarmee expliciet naar de overgang van Google naar Alphabet die sinds 2015 op poten staat. “De structuur van Alphabet werkt goed en Google en andere projecten gaan uitstekend. De afgelopen jaren heb ik veel tijd besteed aan wetenschap, technologische kwesties en liefdadigheid en dat werk wil ik nu uitbreiden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content