Ericsson heeft mogelijk IS gefinancierd met betaling van smeergeld in Irak

Het hoofdkwartier van Ericsson in Stockholm.

Telecomreus Ericsson heeft mogelijk smeergeld betaald in Irak. Een intern onderzoek heeft ongebruikelijke betalingen aan het licht gebracht in Irak tot in 2018. Het aandeel Ericsson verloor woensdag 8,5 procent op de beurs.

Het onderzoek, gericht op de periode van 2011 tot 2019, heeft aanwijzingen opgeleverd van mogelijke corruptie. Het gaat daarbij om geldoverdrachten aan onbekende ontvangers en betalingen aan leveranciers zonder omschrijving van de geleverde diensten. Ook zouden er betalingen gedaan zijn aan tussenpersonen en zouden alternatieve transportroutes gebruikt zijn, om de douane in Irak te mijden.

Islamitische Staat

Enkele routes zouden destijds gecontroleerd zijn door terreurorganisaties zoals Islamitische Staat (IS), zo meldt Ericsson. De onderzoekers hebben tot dusver niet kunnen achterhalen wie de betalingen uiteindelijk ontvangen heeft. Er werden voorts ook transacties en betalingen aangetroffen met een mogelijk witwasrisico.

In de nasleep van het onderzoek zijn meerdere medewerkers ontslagen en zijn tuchtprocedures opgestart. Ook zijn zakelijke relaties met toenmalige partners ontbonden. Aanwijzingen van een directe financiering van terreurnetwerken door werknemers van Ericsson zijn er niet, klinkt het.

Partner Content