Ericsson in joint venture met STMicroelectronics (update)

Ericsson gaat zijn mobiele platformen onderbrengen in een joint venture met chipfabrikant STMicroelectronics. Dat hebben beide partijen vandaag bekend gemaakt.

Ericsson gaat zijn mobiele platformen onderbrengen in een joint venture met chipfabrikant STMicroelectronics. Dat hebben beide partijen vandaag bekend gemaakt.

De 50/50 joint venture zal software voor mobiele applicaties en halfgeleiders aanbieden aan belangrijke klanten zoals Nokia, Samsung, Sony Ericsson, LG en Sharp. STMicro staat sterk in 2G/EDGE-oplossingen. Ericsson brengt dan weer zijn 3G/LTE-platform in. Beide partijen hopen om met de joint venture vooral aan schaalvergroting te kunnen doen en zo een leidende rol te kunnen spelen in productonderzoek en de verdere ontwikkeling van mobiele platformen en halfgeleiders voor draadloze netwerken.

Carl-Henric Svanberg, ceo van Ericsson, denkt dat de joint venture zeer goed geplaatst is om een mondiale marktleider te kunnen worden. Ook Carlo Bozotti, ceo van ST, is die mening toegedaan. Overigens bundelde ST nog maar in april de ‘wireless’ krachten met NXP: ST-NXP Wireless is zelfs maar sinds 2 augustus volledig operationeel.

De nieuwe joint venture krijgt zijn hoofdzetel in Genève en zal zo’n 7.000 mensen tewerkstellen. Daar bovenop komt nog een apart bedrijf rond het uittekenen van platformen. Die zal ook nog eens 1.000 man tellen. Van de 8.000 werknemers komen er ongeveer 5.000 over van ST-NXP Wireless. De overige 3.000 staan nu nog op de payroll bij Ericsson Mobile Platforms.

De joint venture krijgt een werkkapitaal van circa 400 miljoen dollar. De omzet zal zo’n 3,6 miljard dollar bedragen, die zal worden geconsolideerd in de resultaten van Ericsson. Analisten lijken de joint venture alvast positief te onthalen.

Vooraleer de joint-venture met Ericsson operationeel is, zal STMicroelectronics het 20 procent grote aandeel van NXP in de joint-venture ST-NXP Wireless terugkopen. NXP gaat nu weer op eigen houtje verder. De joint-venture tussen STMicro en NXP was dus een bijzonder kort leven beschoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content