Ericsson is zelfzeker over LTE
Ericsson toont zich zelfzeker dat het een belangrijke rol kan spelen in de aanleg van LTE-netwerken in België.
Ericsson toont zich zelfzeker dat het een belangrijke rol kan spelen in de aanleg van LTE-netwerken in België.
In maart vorig jaar startte Telenet als eerste Belgische operator met een testproject rond LTE, de opvolger van mobiele 3G-communicatie. Een maand later kondigde Mobistar op zijn beurt aan dat het de LTE-technologie test. Beide testen worden uitgevoerd met apparatuur van Alcatel-Lucent. Even later reageerde ook Belgacom, met een mededeling dat het bedrijf al veel verder staat in de overschakeling naar 4G. “Onze nieuwe leverancier, het Chinese Huawei, past het 3G-netwerk aan, zodat alle systemen beschikbaar zijn voor 3G en 4G en het netwerk meteen kan worden omgezet”, klonk het toen.
Dreigt Ericsson dan uit de boot te vallen voor LTE? Country manager Jean-Claude Geha maakt zich weliswaar wat zorgen, maar klinkt wel zelfzeker. “Dit gaat om trials, voor de definitieve uitrol later is nog niks beslist. Bovendien gaan de meeste operatoren nu voor een multi-vendor aanpak”, aldus Geha. Een voorbeeld is Base (KPN Belgium), dat een Ericsson-netwerk als backbone heeft, maar sinds enige tijd ook ZTE-apparatuur via een overeenkomst die de KPN-holding sloot.
Wereldwijd sterk “Onze technologie werkt goed, we zijn er van overtuigd dat we een belangrijke rol zullen spelen in LTE”, besluit hij. Toch is het duidelijk dat Ericsson zich aan sterke competitie mag verwachten voor Base, want ondertussen drijft de Chinese concurrentie zijn inspanningen op én gaat het LTE testen met Base. Wereldwijd hebben ondertussen zo’n 150 miljoen mensen potentieel toegang tot LTE. Zo’n 100 miljoen daarvan via Ericsson-netwerken, zoals Telia (Zweden), Vodafone (Duitsland), en Verizon en Sprint (Verenigde Staten).
Delen is de toekomst Jean-Claude Geha ziet in België ook een duidelijke trend naar het delen van infrastructuur. “Niet alleen het radiogedeelte, maar ook de transmissie en het operationele gedeelte worden alsmaar meer gedeeld. En dat is niet noodzakelijk slecht nieuws voor ons”, zegt Geha, die daarbij verwijst naar consulting en services die Ericsson daarrond kan leveren. “Maar het is ook de manier om de ‘deep coverage’ te bekomen die iedereen wil.”
Digitale tv Specifiek in België ziet Ericsson ook flink wat belangstelling voor het ‘multi-source’ televisieaanbod dat de fabrikant exact een jaar geleden voorstelde in Barcelona. Alvast twee partijen zouden volgens Ericsson “heel erg geïnteresseerd zijn in het iptv-aanbod”, zonder daarbij namen te willen noemen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier