Ericsson schrapt nog eens 1.500 banen

Ericsson zag zijn winst in het vierde kwartaal sterker dalen dan verwacht. In plaats van 5.000 worden er nu 6.500 banen geschrapt.

Ericsson zag zijn winst in het vierde kwartaal sterker dalen dan verwacht. In plaats van 5.000 worden er nu 6.500 banen geschrapt.

De cijfers liegen er niet om. Waar de leverancier van netwerkapparatuur een jaar geleden nog 3,89 miljard Zweedse kronen nettowinst liet optekenen in het vierde kwartaal, was dat in 2009 nog maar 314 miljoen Zweedse kronen, oftewel 30,7 miljoen euro. Dat is fors onder de verwachten van de analisten die uitgingen van een nettowinst van 3,23 miljard Zweedse kronen.

De reden is volgens Ericsson voornamelijk te zoeken in de loodzware herstructurering. nWaar in het besparingsplan van januari 2009 nog sprake was van een banenverlies van 5.000 jobs, zullen het er uiteindelijk 6.500 worden, laat Ericsson zelf weten in het financiële verslag. In het tweede kwartaal van dit jaar moet die herstructurering helemaal afgerond zijn.

Overigens ging de omzet in het vierde kwartaal van 2009 er met 13 procent op achteruit. Ericsson wijt dit aan de economische crisis en aan de alsmaar scherpere concurrentie met leveranciers uit China, Huawei op kop. In België bijvoorbeeld haalde Huawei onlangs nog Belgacom binnen. De Chinese leverancier ZTE mag dan weer het netwerk van Base upgraden. Daar werd ‘huisleverancier’ Ericsson voor het eerst buitenspel gezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content