Ericsson: “Tegen 2016 evenveel datatrafiek op smartphones als pc’s”

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Ericsson ziet ‘mobile data’ sterker groeien in enterprise services dan aan de consumentenkant. 2016 zou een belangrijk scharniermoment kunnen worden.

Ericsson ziet ‘mobile data’ sterker groeien in enterprise services dan aan de consumentenkant. 2016 zou een belangrijk scharniermoment kunnen worden.

Waar anders dan op het gsm-congres in Barcelona wordt er gegoocheld met cijfers over de industrie? Net als vorig jaar strooide Ericsson-ceo Hans Vestberg ook nu weer met cijfers over de telecomindustrie. Tegen 2011 verwacht de fabrikant een miljard ‘mobile broadband’ abonnementen. Tegen 2016 zou dat al 5 miljard kunnen zijn.

Belangrijk daarbij is dat het mobiele dataverbruik spectaculair blijft toenemen. “Tegen 2015 zal dat met 25 procent toegenomen zijn. Het merendeel van die datatrafiek zullen video en foto’s zijn”, orakelde Hans Vestberg voor het verzamelde journaille. “Tegen 2016 zal de totale datatrafiek op smartphones evenveel bedragen als op de pc”, voorspelde hij nog. Wereldwijd zouden er nu zo’n 500 miljoen smartphones in gebruik zijn. “De helft daarvan passeert via een netwerk van Ericsson”, klonk het.

Vestberg ziet daarbij een trend waarbij ‘mobile data’ sterker groeit in enterprise services dan aan de consumentenkant. “Enterprise services die dienst doen als een enabler: dat is waarin wij geloven”, zei Vestberg die spreekt over een “networked society”. Om daartoe te komen, moeten volgens de ceo drie essentiële puzzelstukken op de juiste plaats vallen: mobility, breedband en cloud. Maar in die overtuiging staat Ericsson uiteraard niet alleen.

LTE Tijdens zijn keynote claimde Vestberg ook de belangrijkste LTE-speler te zijn. “Vorig jaar hebben we 16 LTE-contracten getekend in 11 landen over 3 continenten. 150 miljoen mensen kunnen van LTE genieten, waarvan 100 miljoen via Ericsson. We hebben vorig jaar de grootste contracten binnengehaald”, zei Vestberg. Al voegde hij daar even nadien wel een niet onbelangrijke kanttekening aan toe. “Ook in 2011 zullen onze belangrijkste inkomsten uit hspa en 3G-upgrades komen. LTE blijft vooralsnog een klein deel. De significante volumes verwachten we in 2012 en 2013”, besloot de ceo.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden van het Mobile World Congress in Barcelona.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content