Ernstig falen .be-domein nipt vermeden

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) eist dat er een noodprocedure komt om het beheer van de domeinnaamzone .be aan een andere partij over te dragen als de huidige beheerder DNS.be ernstig in de fout gaat. Op 25 november was het bijna zo ver. Toen werd een volledig falen van de .be zone nipt vermeden. Het in Leuven gevestigde DNS.be beheert al meer dan 10 jaar alle domeinnamen eindigend op .be. Als het bureau zijn activiteiten stopzet, of wanneer er een ernstig technisch mankement optreedt waardoor de .be-domeinnamen gebrekkig of niet bereikbaar zijn, kan dat erg schadelijk zijn voor de Belgische economie, en zelfs voor de hele Belgische samenleving.

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) eist dat er een noodprocedure komt om het beheer van de domeinnaamzone .be aan een andere partij over te dragen als de huidige beheerder DNS.be ernstig in de fout gaat. Op 25 november was het bijna zo ver. Toen werd een volledig falen van de .be zone nipt vermeden.

Het in Leuven gevestigde DNS.be beheert al meer dan 10 jaar alle domeinnamen eindigend op .be. Als het bureau zijn activiteiten stopzet, of wanneer er een ernstig technisch mankement optreedt waardoor de .be-domeinnamen gebrekkig of niet bereikbaar zijn, kan dat erg schadelijk zijn voor de Belgische economie, en zelfs voor de hele Belgische samenleving.

Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil dan ook dat er in de volgende Belgische telecomwet voorzien wordt in een ‘noodprocedure’ om het beheer van de domeinnaamzone .be over te dragen aan een andere partij. Als DNS.be ernstig zou falen, dan moet het BIPT onmiddellijk een andere partij kunnen aanwijzen die de taken van DNS.be kan overnemen.

Dat zo’n falen van de domeinnaamzone .be geen utopie is, bleek nog op 25 november. Toen hebben 6 van de 7 nameservers die het verkeer van en naar .be sites regelen en door DNS.be worden beheerd, bijna een uur lang platgelegen. Dat heeft toen serieuze vertragingen voor de internetgebruikers tot gevolg gehad.

Als de laatste .be-nameserver toen ook offline zou gegaan zijn, en de anycast-machines (niet door .be beheerd) overbelast zouden geraakt zijn, dan was het volledige internetverkeer van en naar meer dan 1 miljoen .be websites volledig verlamd geweest. Dan was er geen e-commerce meer mogelijk onder .be, en zou alle internetbankieren geblokkeerd zijn geweest, net als het e-mailverkeer en andere online communicatiemogelijkheden. DNS.be noch de Minister hebben hier toen over gecommuniceerd.

Vandaag communiceert Van Quickenborne wel. “Ik was op de hoogte van het incident met de 6 servers”, bevestigt hij aan Data News. “En omdat ik bezorgd ben om het belang van de .be-domeinen voor onze economie, bevestig ik nogmaals mijn vraag om te voorzien in een back-up scenario.”

Telecomadviseur Opvallend in dit verhaal is dat Philip Du Bois, de algemeen directeur van DNS.be, in een vorig leven nog telecomadviseur was op het kabinet van Minister van Quickenborne. Met deze demarche lijkt het er dus op dat de minister één van zijn voormalige medewerkers in de voeten schiet.

“De minister maakt abstractie van het feit dat Philip Du Bois ooit nog voor hem gewerkt heeft”, reageert adviseur Ortwin De Vliegher van op het kabinet van Van Quickenborne. “Hij gaat uit van de analyse dat een monopolie nooit goed is, en dat een noodprocedure kadert in een goed huisvaderbeleid van de overheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content