ERP-markt krijgt een tik

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

21 procent van de West-Europese bedrijven gaat in 2009 minder geld spenderen aan erp-applicaties. Dat meldt analistenkantoor IDC op basis van een bevraging bij 515 it-beslissers.

21 procent van de West-Europese bedrijven gaat in 2009 minder geld spenderen aan erp-applicaties. Dat meldt analistenkantoor IDC op basis van een bevraging bij 515 it-beslissers.

Vooral in het segment van de grote bedrijven (+2500 werknemers) zal de impact zwaar zijn. “De erp-leveranciers die in 2009 nog positieve groei noteren, zullen hun marktaandeel vergroten”, stelt Bo Lykkegaard, research director bij IDC, in het rapport.

Goed nieuws is er dan weer voor andere softwarecategorieën, die waarschijnlijk wel zullen blijven groeien. Onder meer security, storage, databases en systeemsoftware houden goed stand. Ook opvallend is dat crm-applicaties het plots weer goed lijken te doen. “Veel bedrijven investeren nu meer in sales force automation, e-commerce, internetmarketing, loyalty management en selfservice voor klanten, om de prijs van het zakendoen naar beneden te krijgen”, weet Lykkegaard.

Kostenbesparingen, het woord is gevallen. Dat blijkt voor 23 procent van de respondenten van het IDC-onderzoek de belangrijkste it-prioriteit voor 2009 te zijn. “Die bedrijven gaan in overlevingsmodus. Aan hen verkopen wordt erg moeilijk.” Toch betekent dat cijfer ook dat 77 procent naast kosten ook andere prioriteiten naar voren schuift, zoals security, infrastructuurconsolidatie en het ondersteunen van nieuwe businessnoden. “Een groot deel van de markt doet proactieve it-investeringen om processen te automatiseren en de efficiëntie te verhogen. Daar liggen de kansen voor de leveranciers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content