ERP-megaproject bij NMBS komt onder stoom
Het Spoor pompt tientallen miljoenen euro’s in een grootschalig erp-project voor het financiële departement. Dat om te anticiperen op de liberalisering van de spoormarkt. Onder meer SAP en CSC horen de kassa rinkelen.
Het Spoor pompt tientallen miljoenen euro’s in een grootschalig erp-project voor het financiële departement. Dat om te anticiperen op de liberalisering van de spoormarkt. Onder meer SAP en CSC horen de kassa rinkelen.
“Ik zeg niet dat we achterlopen, maar de meeste van onze buurnetten hebben al een modern erp-systeem draaien”, zegt NMBS-woordvoerster Leen Uytterhoeven. “Moderne boekhoudsoftware is dan ook belangrijk om sterk te staan wanneer de spoormarkt wordt vrijgemaakt.” De data daarvoor zijn 2010 voor het internationale verkeer en (voorlopig) tussen 2012 en 2017 voor het nationale verkeer. De NMBS bereidde in feite al zo’n 5 jaar een erp-project voor, aanvankelijk uitsluitend bij de aankoopdienst. Vorig jaar werd het plan herzien om vanuit de groep de verschillende bedrijven uit te rusten met dergelijke software. De stuurgroep van het project staat dan ook onder leiding van de financiële baas van de NMBS ‘himself’, Arnold De Brauwer.
De NMBS heeft eind 2007 geopteerd voor SAP-software. Daarnaast gunde het spoorbedrijf onlangs al een raamopdracht ter waarde van ongeveer 20 miljoen euro aan CSC. Voor die som moet het bedrijf de nodige erp-experten aanleveren. Capgemini won een “kleinere” opdracht voor ondersteuning bij de conversie van de huidige financiële mainframetoepassingen (voor 90 procent in Natural/Adabas en 10 procent in Cobol), die draaien in een IBM zOS-mainframe omgeving, naar de nieuwe oplossing.
Het hoeft geen betoog dat de totale omvang van het project vele miljoenen boven de 20 miljoen euro zal liggen. Bij de NMBS is uitgetekend dat alle nieuwe systemen binnen 4 jaar draaiende zouden moeten zijn. “Maar omdat we momenteel met de federale regering in onderhandeling zijn over een nieuw beheercontract (2008-2010) – en de regering zelf ook nog aan de begroting werkt – kunnen we geen voorbarige uitspraken doen over het investeringsbudget, noch over het ritme van de investeringen. Want mogelijk krijgen we wel wat we willen, maar worden de kosten bijvoorbeeld over een langere termijn gespreid.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier